Skip to main content

Стара Пазова: Тест интегритета у реалним условима!


О корупцији у полицији, о непоштеним полицајцима, о сумњивим радњама полицијских службеника надугачко и нашироко се пише и кад има основа, а још чешће када нема. Очас посла се од муве направи магарац, ал шта да се ради… Нормално је да су полицијски службеници по природи посла у жижи пажње јавности, па се сваки, и најмањи, пропуст или недозвољена радња посматрају под посебним светлом. Али оно што није нормално и никако не може да буде добро јесте ћутање медија и јавности, али често и наших старешина и високих функционера МУП-а, у ситуацијама када наше колеге итекако заслужују јавне похвале и награде.

Као илустрацију тога имамо догађај од пре пар дана када су двојица наших колега, практично, у реалним животним условима, положили тај фамозни тест интегритета који нам „обећавају“, а којим нам у ствари прете, већ месецима. Двојица наших колега, Перо Мартић и Горан Бако, саобраћајни полицајци у Полицијској станици Стара Пазова, приликом рутинске контроле у Новим Бановцима, зауставили су возило „мерцедес“ којим је управљало лице познато по насилничкој вожњи и вршењу разних прекршаја. Уместо докумената, затражених на увид, то лице из џепа вади извесну количину новца и нуди га полицајцима у замену за алкотест. Након што су одбили мито и позвали га да изађе из возила, лице додаје гас и уз салву увреда и сочних псовки одлази са лица места, бежећи преко Батајнице и Нове Пазове. Након краће потере лице је успело да побегне, али је након неколико дана пронађено и приведено. Дакле, имали смо класичан пример теста интегритета на делу – полицајци Мартић и Бако су одбили понуђени мито и то на месту и у време идеално за „муљање“.

Оно што даје додатну ноту овој причи, и буди наду међу нама полицајцима, јесте реакција дежурног тужиоца који је, након консултација са начелником полицијске станице Лазићем, наведеном изгреднику одредио притвор до 30 дана, квалификујући његово понашање као извршење два кривична дела – давања мита службеном лицу (чл.368 КЗС) као и ометање службеног лица у вршењу послова безбедности (чл.23 ст. 1 Закона о ЈРМ). Никако не желимо да изоставимо од похвале надлежно тужилаштво које је спровођењем закона, показало да је могућа непристрасна примена закона нарочито када су жртве полицијски службеници чиме се недвосмислено шаље јасна порука свима – с једне стране полицијским службеницима да неће бити глинени голубови, да их држава уколико извршавају своје задатке у складу са законом штити, док с друге стране сви који се не буду либили да на овакав или било који други начин изврше прекршај, односно кривично дело према службеном лицу треба да знају шта им следи. Надамо се да ово неће бити један од усамљених случајева одређивања притвора када су оштећени полицијски службеници и да се са таквом негативном праксом трајно престало.

Синдикат српске полиције јавно похваљује колеге Перу Мартића и Горана Бака јер су показали завидан ниво личног и професионалног интегритета, а старешине из ПС Стара Пазова и ПУ Сремска Митровица позивамо да изнађу начин и колеге адекватно награде.

Служба за инфомисање ССП
Миле Лазаревић