Skip to main content

ТАКО ТО РАДЕ ПРОФЕСИОНАЛЦИ


Пирот, 26.11.2019. године – Један сасвим обичан дан и одлазак у апотеку полицијског службеника претворио се у праву филмску причу. Тог дана, М.Н. се због стоматолошке интервенције налазио на боловању и приликом одласка у апотеку сусрео је колегу П.З. који је у претходном периоду био радно ангажован у РЦ ГП према Р. Бугарској. Пријатан разговор двојице колега у цивилу је прекинут, јер им је пажњу привукло НН лице које је трчећи прошло поред њих. Искусно полицијско око уочило је да то лице на глави носи тзв. „фантомку“, у руци носи предмет налик на пиштољ и кесу са непознатим садржајем.

Било је то мирно пиротско вече у граду. Одједном, одјекнуо је снажан глас колеге М.Н. уз речи „СТОЈ ПОЛИЦИЈА“ . Сви присутни у близини су били у неверици, потпуно зачуђени догађајем. Поменуто НН лице се окренуло и схвативши о чему се ради, наставило да трчећим корацима бежи у правцу реке Нишаве.

Храбри полицајци, наоружани професионализмом и вођени заклетвом да служе држави Србији ниједном нису оклевали, већ су кренули у правцу лица које бежи. Иако су видели да он руци носи предмет налик на пиштољ, ризиковали су. Увидевши да га сустижу храбри полицајци, НН лице замахом руке покушава да одбаци пиштољ у реку. Тог тренутка, рефлексно, колега М.Н. интервенише и употребом физичке снаге савладава НН лице и спречава га да уништи доказе који ће га касније повезати са извршењем кривичног дела.

Са места догађаја уследио је позив ка дежурној служби полицијске управе у Пироту. Колегама је потврђено да је управо примљена пријава извршења кривичног дела разбојништва у објекту мењачнице „Делић“ уз употребу пиштоља. Веома брзо је пристигла и интервентна патрола, која је ради предузимања осталих мера и радњи довела лице до просторија ПУ Пирот.

Након утврђивања идентитета лица, поп налогу заменика ОЈТ у Пироту, према П.М. осумњиченом за извршење кривичног дела разбојништа одређено је задржавање у трајању од 48 часова. Након саслушања од стране заменика ОЈТ у Пироту, судија Основног суда у Пироту је осумњиченом одредио притвор до 30 дана.

Да ли још једном требамо напоменути колико храбрости, менталне снаге, љубави према полицијском послу осликава овај догађај? Младe колегe, ван радног времена, један који је због болести био привремено спречен за рад, ризикује свој живот, примењује полицијска овлашћења, и то физичку снагу, према непознатом лицу које у руци држи пиштољ. Ово је пример и демант свих оних који немају поверења у полицију и који покушавају да у медијима полицајца прикажу у негативном светлу. Ми смо полицајци 24 часова дневно, а како би заштитили грађане, наша је дужност да примењујемо полицијска овлашћења до граница наших крајњих могућности и издржљивости.

Част нам је што су ови храбри људи чланови нашег синдиката.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ