Skip to main content

Упутство за организовање Штрајка упозорења


SSP-logo-2007-strajk-2Синдикат српске полиције већ дужи временски период спроводи активности у вези са најављеним изменама и допунама Закона о раду. Такође, константно спроводимо активности које се односе на текуће проблеме у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

 Да бисмо у свему овоме били ефикаснији и успешнији, Синдикат српске полиције је на принципима солидарности и акционог јединства у сарадњи са Удруженим синдикатима Србије  „Слога“, Конфедерацијом слободних синдиката  и Индустријским синдикатом основао Српски синдикални фронт.

 Резултат ових активности је и заједнички протест „Радник није роб“ који је одржан 10. децембра 2013. године са захтевом да се предлози закона повуку из процедуре усвајања. Протест Српског синдикалног фронта тада нису подржала два репрезентативна синдиката у земљи, Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Србије. Такође, протест против доношења Закона о раду нису подржале ни наше колеге из репрезентативних синдиката у Министарству унутрашњих послова Републике Србије. За разлику од њих, протест су подржали неки од не репрезентативних синдиката из МУП-а и читаве Србије.

 Синдикат српске полиције, руководство њени чланови и симпатизери неће узвратити истом мером. За разлику од њих, ми нећемо заступати политику изазивања подела и непријатељаства већ ће учинити сасвим супротно. На дан 23.01.2014. године када су два репрезентативна синдиката, Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати „Независност“, прогласила штрајк упозорења у читавој Србији, даћемо свој допринос и ући у једночасовни штрајк упозорења. Ми никада нисмо били штрајк брејкери, то нећемо бити ни сада.

 Овим чином, ми не заступамо туђе интересе, не подржавамо их ради њих, већ ради нас самих у циљу одбране предложеног робовласничког закона који нам спремају поједине парламентарне странке на власти. Не заустављајући се само на законима које желимо да спречимо, од послодавца смо тражили и решење за многе друге ствари које нас муче, а које су дефинисане у Одлуци о ступању у штрајк.

 С тим у вези, у складу са одлуком Главног одбора Синдиката српске полиције  о организовању штрајка упозорења, обавештавамо вас о следећем:

  1. Штрајк упозорења биће одржан дана 23.01.2014. године  и испољаваће се једночасовним прекидом рада у трајању од 11 до 12 часова, а спроводиће се на радним местима у просторијама послодавца, или на месту у којем се запослени задесе.
  2. На дан одржвања штрајка упозорења, 23.01.2014. године, окупљеним колегама прочитати Проглас ССП и закачити га на огласну таблу. ( У прилогу достављамо Проглас ССП)
  3. Председници Синдикалних група и Регионалних центара су у обавези да организују све активности а да о свим неопходним консултацијама  контактирају Штрајкачки одбор у Ужицу. Такође је неопходно да све активности везане за организовање и спровођење штрајка упозорења водите братски, солидарно и одговорно са свим другим синдикатима на нивоу ваших радних јединица.
  4. Председници Синдикалних група су у обавези да воде рачуна о интересима који су од јавног значаја чији би прекид рада због природе посла могао да угрози живот и здравље људи или да нанесе штету великих размера. (Водити рачуна о безбедности живота и имовине грађанана за време трајања штрајка упозорења. За време непредвиђених околности које могу да нанесу штету већег обима или да угрозе живот или здравље људи, они запослени који су у штрајку а по природи посла би морали да раде или интервенишу, ПРЕКИДАЈУ ШТРАЈК до завршетка започетог посла или итервенције.)

У Ужицу, 17.01.2014.год.

Председник синдиката
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ