Skip to main content

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ – НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ!


Поводом велике забуне у вези са новогодишњим поклон-честиткама запосленима у МУП-у и хаоса тиме изазваним, ССП саопштава следеће:

Тачно је да је чланом 14. ставом 1. ПКУ за државне органе предвиђено да је „послодавац дужан да обезбеди деци запосленог старости до 15 година живота поклон за Нову годину – новчану честитку у вредности ДО НЕОПРОРЕЗИВОГ ИЗНОСА“.

Међутим, исто тако је тачно, мада поједини прећуткују, да је чланом 16. Закона о буџету (и за 2016. и за 2017. годину) прописано да се у буџетској 2016. и 2017. години неће „вршити обрачун и исплата божићних, годишњих и других врста награда и бонуса предвиђених посебним и појединачним колективним уговорима“.

Стога позиве појединих синдиката на постојање законски основ за исплату новогодишњих новчаних честитки сматрамо малиционзним, јер се на тај начин запосленима улива лажна нада.

СУШТИНА ЈЕ да се подношењем или неподношењем захтева правни статус запослених се не мења, јер је послодавац дужан да то обезбеди без обзира на то да ли је неко поднео захтев! Уколико до исплате ипак некако дође (кршењем закона, не би им било први пут да законе крше), новац морају добити деца свих запослених. Дакле, ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА НИЈЕ УСЛОВ, а ми остављамо сваком да сам одлучи да ли ће исти подносити!

Међутим, без обзира на непостојање правне обавезе МУП-а да запосленима исплати новогодишњу новчану честитку, СИНДИКАТ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ СЕ НЕ МОЖЕ СЛОЖИТИ ДА МУП НЕМА МОРАЛНУ ОБАВЕЗУ ДА ТО УЧИНИ!

Јер, да ли је морално да ово право припада запосленима у појединим великим губиташима, јавним предузећима чије губитке држава дотира, А ДА ТО ПРАВО НЕМАЈУ ДЕЦА ОНИХ КОЈИ СВАКОГА ДАНА РИЗИКУЈУ СВОЈЕ ЖИВОТЕ ЧУВАЈУЋИ БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНА И ДРАЖАВЕ, ОД КОЈИХ СУ НЕКИ ДАЛИ И СВОЈ ЖИВОТ!?

Синдикат српске полиције сматра да МУП ИМА МОРАЛНУ ОБАВЕЗУ ДА ИЗНАЂЕ НАЧИН да и наша деца добију пакетиће! Послодавац се на то ОБАВЕЗАО ПОТПИСИВАЊЕМ ПКУ, али је онда једностраним увођењем одредбе Закона о буџету, а без раскидања ПКУ, ИЗИГРАО ДАТУ РЕЧ! Можда је све одра]ено у складу са прописима, али да ли неправедна и неправнична одредба треба да буде део правног поретка?!

ЈОШ ЈЕДНОМ ПОДСЕЋАМО МУП – ЉУДИ СЕ ДРЖЕ ЗА РЕЧ!

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ