Skip to main content

ВАЖНО: Порука председника Видовића!


Глишо Видовић
Глишо Видовић

Не верујемо никоме – само дела признајемо!

 

Поштоване колегинице и колеге,

запослени у Министарству унутрашњих послова Републике Србије,

чланови Синдиката српске полиције,

 

Вечерас почиње предизборна тишина која ће трајати до затварања биралишта – 16. марта у 20 сати.

Синдикат српске полиције нема намеру да се бави политиком или да улази у политичке савезе са политичким партијама, пре свега јер у Србији, политичке партије не спроводе своје програме, осим што им је једини програм да буду на власти и да владају.

Легитимно право сваког синдиката је да разговарa и преговара са политичарима који ће водити ову земљу, пре свега зарад промовисања законских решења која одговарају члановима синдиката,а то може бити кроз лобирање, давањем подршке одређеним политичким партијама и кандидатима, анкетирањем чланова и сл.

Синдикат српске полиције на ову тему није водио никакве разговоре ни са једном политичком партијом или политичарем, те у том смислу неће лобирати, утицати или позивати своје чланове да гласају за одређену партију.

Али да будемо потпуно искрени, било је позива са више страна, било је и врло непристојних понуда. То јасно говори да су схватили да партократији и политичкој касти једину истинску опасност представљају добро организовани и непоткупљиви синдикати, попут нашег.

С тим у вези, у обавези смо да своје чланове и запослене у Министарству информишемо о следећем:

Синдикат српске полиције, пре око месец дана, упутио је дописе председнику Републике Србије Томиславу Николићу и првом потпредседнику Владе Александру Вучићу, иначе лидерима Српске напредне странке, са позвом за одржавање састанка и жељом да решимо проблеме запослених који живе на Косову и Метохији. Одговор на допис нисмо добили. Нису показали ни жељу да одржимо састанак и проблем решимо.

Претходно, састанак смо имали са премијером и министром Ивицом Дачићем и министром Александром Вулином, тај састанак није дао никакве резултате сем покушаја да објасне зашто су незаконито отпустили преко хиљаду запослених у Министарству који са породицама живе на Косову и Метохији.

У време предизборне кампање, премијер Ивица Дачић, председник Социјалистичке партије Србије и први потпредседник Александар Вучић председник Српске напредне странке, свима нама грађанима Србије обећали су нова радна места и запошљавање. Ти исти људи који су доскора седели у Влади и без имало пардона и стида отпустили преко хиљаду радника нашег Министарства, и то противзаконито!

Кренули су од запослених који са породицама одувек живе на Косову и Метохији, који су по наређењу, после НАТО агресије остали уз свој народ и своје комшије.

Међутим, они који су се преселили и дошли у Србију и данас раде и нису остали без посла. Дакле, Влада Србије казнила је наше колеге само зато што су остали тамо где им је речено да остану, на својим имањима са својим народом.

Данас је дошло ново време где се промовише нова проевропска политика коју заступају две најјаче партије, Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије, потпомогнуте мањим коалиционим партнерима.

Србија је ушла у преговоре са „Приштином“ како је називају, не говорећи отворено државом Косово, а полицајци и остали грађани који су радили у институцијама и службама Републике Србије више им нису потребни. Они су за поједине политичаре у Србији потрошна роба!

У највећој тајности, по налогу председника Владе Ивице Дачића укидају се радна места у Министарству која се односе на запослене који живе на КиМ. Влада тада није сматрала за сходно да треба да води социјални дијалог са синдикатима, већ у тајности у једном дану запослени бивају позивани како би им било уручено решење о престанку радног односа под изговором да ће добијати мизерну новчану надокнаду регулисану уредбом као тзв. „специјална пензија“, која иначе нема никаквог упоришта у законима.

Они преварени и лаковерни који нису уложили жалбе, данас немају од чега да живе, не добијају „специјалну пензију“ нити зараду.

Они који су се жалили, још увек су у радном односу, али ни то неће трајати довека с обзиром на то да су им укинули радна места. Примање ће им престати када се нова Влада конституише и када будемо добили новог министра. Зашто – јер се Жалбена комисија Владе, као стручно тело и надлежни орган, претворила у политичко, а Уставни суд  се још увек не оглашава по овом питању.

Драге колеге, питате се зашто ово износимо? Пре свега да се сви ви упознате у каквом ситему државе Србије живимо. У систему у коме не влада право и правда, већ у систему у коме влада диктатура,  партократија, системска корупција и неправда! У политичком систему који је до сада био вођен од стране неколико партија у коме су предњачиле две парламентарне странке СНС и СПС потпомогнуте другим мањим коалиционим странкама.

Лидери тих странака, до сада су чинили Владу Србије, ту исту која није водила социјални дијалог са синдикатима, Владу која није поштовала сопствени устав и законе Србије, а била је дужна! Као што смо и ми дужни да поступамо и радимо.

16. март је дан када ће грађани изаћи на биралишта и дати глас партији којој највише верују, или оној која их је највише преварила обећањима. А ми драге колеге, коме ми можемо веровати ако смо до сада били небројено пута изневерени од истих оних који од нас данас траже подршку?

Да ли треба да верујемо оним истим политичарима који припремају сличан сценарио и за све нас који смо били учесници ратова од деведесетих година? Нама који смо бранили ову државу, изгубили здравље, били повређивани и рањавани? Нама који смо овој држави оставили најлепше године нашег живота?

Логично је да ако су отказе давали колегама са Косова и Метохије, нисмо ли ми остали на реду? Чакамо ли у реду као овце за клање? И ко ће нас да заштити када ред буде дошао на нас?

Зато драге колеге, добро размислите коме ћете поклонити поверење 16. марта!

Опција неизласка на изборе није добра и тиме се ништа не решава. Апстиненција ће ићи само у корист партији која буде добила највише гласова. Зато, сви на изборе 16. марта!

Тог дана, добро размислите коме дајете своје поверење.

Вук у јагњећој кожи нам се смеши и мами, препознајете ли га?

Или можда не?

Београд, 13.03.2014. године

Председник
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ