Skip to main content

ВАЖНО: Промена радног времена у МУП


vaznoБеоград, 11.03.2014.године – Обавештавамо вас да је по иницијативи Синдиката српске полиције,  Влада Републике Србије на својој седници донела Одлуку о новом радном времену у Министарству унутрашњих послова. Сагласно томе, од понедељка 17. марта 2014. године у МУП радно време почиње од 7:30 и завршава се у 15:30 часова.

С тим у вези, министар је на терен упутио следећу депешу:

Република Србија
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Кабинет министраDepeša o radnom vremenu
Депеша број: 744/14-17
10. март 2014. године
Београд

ОРГАНИЗАЦИОНИМ ЈЕДИНИЦАМА У СЕДИШТУ МИНИСТАРСТВА – СВИМА – руководиоцу
ПОЛИЦИЈСКА УПРАВА ЗА ГРАД БЕОГРАД – начелнику
ПОДРУЧНИМ ПОЛИЦИЈСКИМ УПРАВАМА – СВИМА – начелнику

У „Службеном гласнику РС“, број 27/14 од 7. марта 2014. године, објављена је Одлука о допуни Одлуке о распореду радног времена у службама Владе Републике Србије, министарствима, посебним организацијама, Републичком јавном правобранилаштву и органима за прекршаје, којом је извршена промена радног врмена у Министарству унутрашњих послова.

Сагласно томе, од понедељка 17. марта 2014. године у Министарству унутрашњих послова радно време почиње у 7,30 часова и завршава се у 15,30 часова.

Потребно је да организационе јединице прилагоде и организују свој рад (укључујући сменски рад, прековремени рад итд) сагласно наведеном радном времену.

Министар
унутрашњих послова
Ивица Дачић

Подсетимо се, Синдикат српске полиције, СГ Београд покренула је иницијативу још давне 2012. године да се радно време у Министарству прилагоди радним и социјалним потребама запослених. Као иницијални акт, синдикат је покренуо иницијативу прикупљања потписа где су запослени дали пуну подршку Синдикату и својим потписом подржали идеју, затим су се о овој идеји изјаснили руководиоци организационих јединица и на крају у директним разговорима идеју смо презентовали премијеру и министру Ивици Дачићу који је подржао идеју уколико се докаже да је оправдана.

Оправданост идеје и иницијативе дала је Дирекција полиције, Сектор за ванредне ситуације и Сектор финансија, људских ресурса и заједничких послова и други. По усклађивању ставова и сагледавању оправданости промене радног времена, на предлог председника Владе Ивице Дачића Влада Србије донела је коначну Одлуку.

Подестимо се иницијалног дописа:

 Поштовани,

На захтев запослених у Министарству унутрашњих послова, Синдикат српске полиције – Синдикална група Београд, покренула је иницијативу да се радно време у седишту Министарства унутрашњих послова усклади са линијама рада на терену, односно са радним временом подручних Управа полиције и Сектора за ванредне ситуације.

Сматрамо да би због боље ефикасности и усклађености линија рада, у циљу очувања породице и бољег васпитавања деце, радно време Министарства унутрашњих послова требало да буде од 7,30 до 15,30 часова, односно  да се усклади радно време свих подручних Управа у Србији.

Верујемо да сте упознати са чињеницом да највећи број запослених живи на периферији града, или у другим градовима, да путује аутобуским превозом и да по садашњем радном времену, посебно зими, код куће стиже веома касно – увече. Чињеница je да мајке и очеви са својом децом проводе јако мало времена, да немају времена да васпитавају децу која бивају препуштена самој себи поразно утиче на породицу и друштво.

Линије рада по Србији свој посао завршавају до 15,30 часова тако да радници у седишту Министарства имају проблем са неусклађеношћу. Често долази до проблема у раду, те се многи официри, због хитности, од куће враћају на посао јер се из седишта МУП тако захтева.

Сматрамо да као професионалац можете реално сагледати проблеме запослених и тешке последице које ово садашње радно време оставља на рад, службу и породицу. Због тога Вас молим да подржите нашу акцију и организујете анкетирање радника Управе на чијем сте челу као би смо објективно сагледали праву ситуацију и поднели иницијативу запослених.

 У Прилогу Вам достављам образац који би требали да попуне заинтересовани радници Дирекције и Управа у седишту, по окончању вратити на адресу из меморандума.

 

С поштовањем,

Председник СГ Београд
Драган Жебељан

Треба истаћи да је 24. јануара 2014. године, пре једносатног штрајка упозорења, Синдикат доставио Кабинету министра, односно Државном секретару Вањи Вукићу читав предмет кој се односио на промену радног времена и који је послужио као иницијални акт ка Влади.

SCAN_20140311_160344515

Синдикат српске полиције захваљује се свим запосленима кој су потписали Иницијативу Синдиката српске полиције за променом радног времена и који се нису плашили последица потписивања. Захваљујемо се и онима који нису смели да потпишу такав акт али су нас тајно подржавали.

Синдикат српске полиције се посебно захвљује премијеру и министру Ивици Дачићу који је после скоро две године успео да позитивно реши проблем радног времена и да се избори да Влада усвоји и подржи иницијативу  запослених у Министарству унутрашњих послова.

Служба за информисање


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ