Skip to main content

XV Меморијални турнир „ВЛАДИМИР ГРАНДИЋ“


Нови Сад – Спортска хала „СПЕНС“
29.март 2024.године

Регионални центар Нови Сад у Синдикату српске полиције као и сваке године, тако је и 29.марта 2024.године, по петнаести пут одржао Меморијални турнир у знак сећања на трагино погинулог колегу Владимира Грандић који је услед задобијених повреда 11.априла 2009.године преминуо дан касније у 08 часова. Грандић је тог 11.априла 2009. године обављајући послове саобраћајног полицајца, а по сазнању да је извршено кривично дело разбојништва у Зрењанину и да се осумњичени крећу путним правцем на којем се и он налазио, предузео све да учиниоце тог кривичног дела пронађе и у томе је успео. Пронашао је извршиоце, заустави возило у коме су се налазили када је приликом хапшења двојице тешко рањен и повредама подлегао 12.априла 2009.године. Хероји често живе ближе нама него што то мислимо као што је то био и сам Грандић а обављао је посао који је често изложен ризицима и поред свих опасности показао је снагу и храброст.
Владимир Грандић, рођен је у Београду 08.јула 1978.године, син је нашег колеге Николе којеи је трагично изгубио живот давне 1986.године на службеној дужности обављајући послове саобраћајног милиционара тако да је Владимир као врло млад остао без оца и одрастао уз мајку Србиславу и млађег брата. По завршетку основног образовања Владимир је уписао Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици након чега је полицијску каријеру започео у Полицијској станици Вождовац да би убрзо почео да вози службени мотоцикл у Управи саобраћајне полиције за град Београд, што му је и била жеља и сећање на свог оца, да би 2008.године исте послове почео да обавља у свом родном Новом Саду а 2009.године требао је да се венча са девојком Тамаром.
Владимир није заборављен како од Синдиката српске полиције који је организатор ове манифестације тако ни од града Новог Сада који је једној улици у насељу Сајлово доделио и име по нашем хероју.
„Смрт не постоји, људи умиру тек када их сви забораве“, Синдикат српске полиције не заборавља, то доказује и овог пута. Да на исти начин размишљају и да дела пожртвовања, храбрости и несебичности Владимира Грандић и свих других хероја који су поднели значајну жртву морају остати у сећању, поред породице Грандић и делегације ССП коју је предводио председник ССП Лазар Ранитовић, показали су својим присуством и: заменик шефа кабинета Министра унутрашњих послова Жељко Миленић, шеф кабинета директора полиције Драган Поповић, заменик начелника ПУ Нови Сад Момчило Совиљ, помоћник начелника ПУ Нови Сад Добривој Марић и командир СПИ Запад Милан Дражић као и 19 екипа у малом фудбалу иначе врсних спортиста међу припадницима Министарства унутрашњих послова. 

Након интонирања химне Републике Србије присутнима се најпре обратио организатор овог турнира члан Главног одбора ССП и председник РЦ Нови Сад Сандри Вучић који је најпре поздравио госте и додао да је ово петнаести пут да се окупљамо у Новом Саду и одајемо почаст храбром чину колеге Владимира Грандић, да ћемо данашњи скуп обележити пријатељским спортским надметањем и дружењем, оживљавајући лик нашег, никада заборављеног колеге који је пре 15 година дао оно највредније што је имао – свој живот. Вучић је на крају закључио да ће Грандићев лик и дело вечно живети у нашим срцима а потом свима пожелео пријатан боравак у Новом Саду и да сви са собом понесу лепе успомене на угодан спортски дан и сећање на хероја Владимира Грандића.

У свом обраћању председник Синдиката спрске полиције Лазар Ранитовић је поздравио породицу Грандић, госте, представнике послодавца, представнике града Новог Сада, колегинице, колеге и чланове синдиката и истакао да се окупљамо како би одали почаст нашем драгом пријатељу и колеги Владимиру Грандић који је био не само изузетан полицајац већ и изузетна особа који је својим радом и преданошћу оставио дубок траг у нашим срцима и у нашој служби. Ранитовић је даље додао да његова храброст и одлучност нису биле само речи, оне су биле видва жртва неће бити заброављена а његова дела ће живети кроз нас, његове колеге и пријатење. Председник ССП је истакао и то да ће Синдикат српске полиције преко надлежних у министарству иницирати да се жртва попут Владимирове и других жртава изучава у образовним установама МУП-а уз потпуну реконструкцију како би колеге које долазе у службу од првог дана знале шта их може очекивати. Ранитовић је замолио да се сетимо и свих других колега који су за време бомбардовања али и у другим случајевима изгубили животе за нашу Србију, да овај меморијални турнир посвећујемо Владимиру али да се сетимо и њих али и оних колега којих нема нико да се сети јер иза себе нису оставили потомке као што је Владимир оставио и на крају рекао „Нека им је свима вечна слава и хвала им!“
Заменик шефа кабинета Министра унутрашњих послова Жељко Миленић је такође поздравио све присутне, породицу Грандић, госте, пријатеље, колегинице и колеге а потом изразио посебну захвалност Синдикату српске полиције и председнику Лазару Ранитовићу што постоји оваква традиција где се обележава највећа жртва коју може да да полицајац, да ће Министарство унутрашњих послова чинити све да унапреди положај полиције и да чини напоре да на сваки могући начин заштити полицајца који у временима која долазе обавља послове у све сложенијим и сложенијим околностима. Миленић је потом пренео поздраве од Министра унутрашњих послова господина Братислава Гашић и додао да је данас речима о делима рећи нешто тешко, јер је Владимир својим делима све рекао, да је веома битно да памтимо и да се окупимо да би памтили и још једном се захвалио ССП што пружа прилику да то можемо и да урадимо. Миленић је искористио прилику и пожелео успех и здравље присутнима и њиховим породицама, нагласио огромну жртву породице Грандић и напоменуо да већа жртва не постоји у нади да ће оваквих изазова бити што мање у будућности и тиме званично отворио турнир са надом да ћемо кроз спортски дух јачати своје напоре ка победи.

Одмах по отварању спортског догађаја заједно са породицом Грандић представници послодавца и ССП су положили венце на Градском гробљу у Новом Саду.

Ове године својим присуством у знак сећања на Владимира Грандић одазвали су се полицајци из Београда, Чачка, Крагујевца, Смедерева, Бачког брега, Горњег Милановца Старе Пазове, Апатина, Шида, Ниша, Краљева, Јагодине и Новог Сада.

Све је протекло фер и у спортској атмосфери уз другарство и колегијалност за памћење. На терену колеге се нису штеделе тако да је прво место на овој спортској манифестацији узела екипа РЦ Нови Сад, друго РЦ Кикинда а треће је заузела екипа Паркинг Сервис.

Када је у питању спортско понашање које се највише огледало у правичности, самоконтроли, храбрости и упорности на овом турниру заузела је екипа СВС Чачак – ферплеј.
Међу играчима највише се истакао Стефан Бајрактаровић, највише погодака је постигао играч Саша Влајнић а као голман доминирао је Александар Гемовић.
Признање за најбољег судију током овог турнира добио је Никола Морача за сјајно обављен посао што је на крају и пресудило избору.

Организатор односно РЦ Нови Сад на челу са председником Сандри Вучићем се захвалио свим учесницима са подручја Србије што су се одазвали у част Владимира Грандић и представницима екипа које су учествовале уручио тим поводом захвалнице.
На завршној вечери поводом Меморијалног турнира „ВЛАДИМИР ГРАНДИЋ“ порука колегама је, како је то рекао заменик шефа кабинета Министра унутрашњих послова господин Жељко Миленић: КРОЗ СПОРТСКИ ДУХ ЈАЧАТИ НАПОРЕ КА ПОБЕДИ!

СИНДИКАТ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ
Шеф Службе за информисање

Жељко Благојевић