Skip to main content

За време интервенције тешко је повређен полицајац са Новог Београда


 

Радећи савестно и поступајући професионално, наше колеге нападнуте су вербално а затим и физички од стране обесних грађана са Новог Београда који су се дрзнули да нападну и тешко повреде нашг колегу. Ево шта се десило:

У току ноћи 31.03.2014 године око 22,35 часа интервенисала је патрола полиције са Новог Београда по пријави грађанке Н.Љ која пријављује да се у улици Милеве Марић Анштаји испред броја 2 у Београду ремети јавни ред и мир.

На платоу испред самог улаза у зграду патрола полиције у саставу Горан Д. и Милан М. затичу групу од око 20 лица како се расирављају, вичу и галаме.

Савестна грађанка Н.Љ испуњавајући своју грађанску дужност, пришла је полицајцима где је дала детаљан опис догађаја и лица која су учествовала у тучи. На основу њеног описа догађаја и лица, полицајци су пришла групи и затекла више лица која су од раније позната полицији са ранијих интервенција.

Патрола полиције покушала је да изведе три лица из скупине издавши им наређење да се легитимишу, док је осталим лицима наређено да се удаље са лица места, у циљу успостављања нарушеног Јавног реда и мира.

Патрола полиције пришла је грађанину Александару Ј. од оца Браим, рођеном 1998. године који је у видно алкохолисаном стању галамио „Све ћу да их поломим, је..ћу им матер“ и наредила му да престане са виком и дође до службеног возила како би обавили разговор на околности догађаја.

Његов отац Браим Б. од оца Сулејмана, рођен 1976. са станом на предметној адреси, вербално напада полицајце речима „Шта га дирате, говна једна, је..ћу вам матер мртву, скинућу вам униформе, сад ће мо да вас побијемо!“.

Браимов други син Стефан Ј. полицајцима се обраћа речима :“Је…ћемо вам магер нећете ви никога да приводите, говна једна!“, са њим је затим, ка полицајцима кренула  група од око 7-8 лица који су стајала испред улаза бр. 2 која је полиција раније затекла по доласку на интервенцију.

Из суседног улаза у ул. Милеве Марнћ Анштајн бр. 4 који се налази на 5-6 метара од улаза бр. 2, излази група од око 20 лица док више њих чупа дрвене летве и шипове који су се налазили у парку испред два улаза и физички насрћу на двочлану патролу полиције. Путем радио — везе, полицајци су затражили помоћ у виду појачања.

Одмах затим, патоли полиције пришла су више лица од њих Браим Б. насрће на полицајца Горана Д. вуче га у гужву где му задају пар удапаца руком у прелелу леђа. Полицајац Милан М. у намери да одбије непосредни напад и заштити колегу креће ка Браиму Б. али у том моменту,  Стефан Ј. дрвеном летвом удара полицајца Милана М. у пределу главе и наноси му повредеС обзиром да је полицајц Милан М. обнлно крварио позвана је хитна помоћ ради указивања лекарске помоћи.

У међувремену, на лице места пристигле су патроле полиције које су дошле по позиву за помоћ.

Екипа хитне помоћи је повређеног полицијског службеника Милана М. превезла на Ургентни центар где му је лекар специјалиста констатовао тешку телесну повреду у виду фрактуре носне кости. Повређени полицајац упућен је на максилофацијалну хирургију где је  упућен да се јави на далље болничко лечење.

Заменик тужиоца Трећег ОЈТ у Београду Весна Петровић обавештена је о догађају, није излазила на лице места већ је усмено одобрила да се изврши увиђај.

Увиђај односно форензички преглед лица места је обављен после догађаја у периоду од 23 часа и 50 минута до 01 сат и 40 минута наредног дана односно 01.04.2014. године. На лицу места пронађена је дрвена летва димензија 96х6х2цм. Црна Торбица са два мобилна телефона и незнатна количина новца. На тротоару, у виду капи су пронаћени остаци крви.

Синдикат српске полиције најоштрије осуђује овакво понашање обесних грађана који не презају да нападну представнике државе у обављању службеног задатка. Ово само један од очигледних примера да данас свако ко жели може да омаловажава, прети, нападне и повреди полицијског службеника.

А шта чини држава да би заштитила полицајце, који сасвим случано штите интересе државе, практично ништа!

Тужилаштво, односно заменик ОЈТ Стојанка Алфиревић је незаинтересована за овај сучај. Док се судија за малолетнике Верица Ђукић-Михајљчић правда да не може често да притвара малолетнике, правдајући се, ето, да мора сваког месеца да сачињава извештаје ЕУ о броју притворених малолетника.

Да ли то значи да ће полицајци и даље  бити жртве обесних грађана и државе која је незаинтересована да уреди односе и схвати да је напад на било коју државну институцију, државног чиновника и овлашћено службено лице, заправо напад на ту исту државу који сасвим случајно или намерно ти људи представљају и штите. Или можда смо сви ми само потрошна роба, а то нико не жели да нам саопшти.

Без обзира на све, полицијски службеници ће и даље, због својих суграђана који им верују, професионално и одговорно радити у интересу грађана, попут суграђанке Н.Љ. која је испунила своју грађанску дужност и која се са безрезервним поверењем обратила полицији којој верује.

 Београд, 02.04.2014. године

 Члан Главног одбора
и портпарол ССП
Драган Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ