Skip to main content

Загрљај српског полицајца


COdRVs-WUAAAcuwСрбија, 09.09.2015 године – У току дана брзином муње путем друштвених мрежа и електронсих медија  је одјекнула слика једног малог дечака у наручју полицајца.  То не би било чудно да се не ради о дечаку – избеглици и полицијског службеника МУП-а Р.Србије, који је оваквим својим емотивним поступком разнежио срца многих у Србији, а и вани. Његово име и презиме је Арифи Реџеп, полицајац  ПС Прешево и са поносом истичемо да је члан Синдиката српске полиције. Наслови у медијима: „ Цела Европа шерује српског полицајца“ „У сигурним рукама“ и сл. показују колико један човек полицајац, у тренутку са пуно емоција може напаћеним и угроженим људима који беже од опасности дати снагу да наставе даље и стигну до краја пута, а да појединце који их спречавају у томе научи лекцију о људскости.

Арифи Реџеп ће овим својим поступком разбити и предрасуде многих који српске полицајце сматрају батинашима, шверцерима и да не набрајамо остале погрдне изразе које су нажалост последица појединачних случајева.  Те ствари су се нажалост прошириле и ван граница наше државе, тако да смо имали комичне ситуације омаловажавања полицајаца од стране страних држављана (сетимо се примера америчких држављана како нуде мито полицајцу где притом постављају снимак и изврћу чињенично стање).  Хтели да сви то признају или не ова емотивна слика је реалност у Србији, а српска полиција међу којима има колега разних националности и вера (албанаца , рома, мађара, бугара и сл) и поред толике разноврсности, мултиетничке структуре, проблема у прошлости, ратова, тренутних проблема, још увек поносно стоји погнуте главе испољавајући врлине које су одлика грађана Р. Србије – снага, топлина и храбост.

Колико европски медији придају значаја једном дирљивом тренутку, сведочи и то да је горња слика осванула и на BBC – најпопуларнијој  националној телевизији.  Упоредни приказ понашања полицајаца према избеглицама: поједини их туку, друти пак стављају бодљикаве живе, а у Србији их дочекују раширених руку, пријатељски, понегде и са сузама.  Тај чин потврђује оно што сви знамо – грађани Р. Србије саосећају са избеглим народом из Сирије, Авганистана и осталих зараћених земаља и дају све од себе да им помогну. А полицајци, који су у служби истог тог народа раде само свој посао максимално професионално, а у оваквим случајевима и са доста емоција које се не могу избећи.

Синдикат српске полиције позива министра унутрашњих послова др. Небојшу Стефановића да у складу са својим овлашћењима и ауторитетом који поседује учини све што је могуће да полицијски службеник ПС Прешево Арифи Реџеп буде испоштован на начин какав доликује оваквој ситуацији, јер је за само један дан светској јавности представио српску полицију и грађане Србије онакве какви заиста и јесмо.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ