Skip to main content

Закључци са седнице Главног одбора ССП


У уторак 23.07.2013.године у преподневним сатима у конгресној сали хотела „Златиборска ноћ“ одржана је седница Главног одбора Синдиката српске полиције а затим и семинар на тему Вештине јавног наступа и презентације. Семинар је водио проф. Др. Дарко Тадић из Цекомса.

На седници Главног одбора ССП дискутовано је о актуелној проблематици у МУП, изнети су ставови и дате смернице о политици рада и наступања Синдиката према послодавцу у наредном периоду. Главне теме на седници су биле:

 1. Сарадња са синдикатима у Министарству унутрашњих послова;
 2. Предлог и именовање новог члана Главног одбора;
 3. Анализа одрживости Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу између МУП и ССП;
 4. Кашњење исплате путних трошкова и осталих принадлежности које су загарантоване Законима и ПКУ;
 5. Организација Полицијаде 2013.;
 6. Остала питања.
 1. Председник Синдиката г. Глишо Видововић упутио је 18.07.2013.године Независном синдикату полиције и Полицијском синдикату Србије писмо о намерама уз позив за изналажење решења о сарадњи, у циљу учвршћивања заједничке преговарачке позиције према послодавцу а што је интерес свих запослених у МУП. Овај позив је послат репрезентативним синдикатима с обзиром да су они творци и потписници ПКУ за полицијске службенике а да га послодавац у великој мери не поштује. Са мањим  синдикатима ССП већ имам задовољавајућу и коректну сарадњу те њима писмо о намерама није слато. На жалост, од Независног синдиката полиције и Полицијског синдиката Србије одговор на наше писмо још нисмо добили што може значити да се о њему још расправља или да да смо одбијени а нисмо удостојени одговора.
 2. На седници је именован нови члан Главног одбора а то је Драган Жебељан, председник СГ Београд и шеф Службе за информисање ССП.
 3. С обзиром да Синдикат није удостојен одговора од министра Ивице Дачића за предлог  састанака на коме би анализирали примену Споразума о сарадњи и социјалном дијалогу, Чланови Главног одбора су једнострано извршили његову анализу. Закључено је да је и пре почетка потписивања споразума, МУП стављао себе у надређени положај према ССП. Од нас је захтевано да потписивање Споразума не прате новинари, Споразум никада није јавно објављен на веб сајту МУП, тек после пар недеља на инсистирање ССП организационим јединицама у МУП селективно је послата депеша на упознавање и поступање. Многе организационе јединице тј. руководиоци нису упознате да је Споразум потписан и које су обавезе из њега проистекле. Да ли због незнања, намере или недостатка ауторитета и кредибилитета министра Ивице Дачића (потписника Споразума), поједини руководиоци нису желели или и даље не желе да поштују Споразум и тиме јасно дају до знања свима нама да не поштују ауторитет министра Дачића. Много је таквих случајева али их овом приликом нећемо посебно истицати осим најдрастичнијег примера начелника Управе за обезбеђење Зоран Томашевић, који није желео чак ни да се састане и разговара са делегацијом ССП коју је предводио председник Глишо Видовић. А са друге стране помоћника министра и начелника Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова Жељка Којића који сматра да су функционери оваг Синдиката пацијенти једног психолога који наводно манипулише њима, о неистинама, избегавању законских обавеза према радницима и смишљеним аферама које су пласиране да и не говоримо. С друге стране, пример добре сарадње имали смо са директором полиције Милорадом Вељовићем, начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, начелником граничне полиције Ненадом Бановићем, командантом Интервентне јединице ИЈ92 Томиславом Радовановићем као и многим другим начелницима ПУ у Србији. Коректну комуникацију имали смо и са појединим руководиоцима у Сектору финансија, људских ресурса и заједничких послова, Полицијској управи за град Београд, Жандармерији, Кабинету министра, Секретаријату МУП и др. међутим коректна комуникација не значи и продуктивна сарадња и решавање проблема на које смо указивали. Очити пример је и тај да ни на један важан допис који смо упутили министру или државном секретару Вањи Вукићу, одговор нисмо добили посебно на онај који се тиче предложених уштеда у МУП.  С тим у вези, Главни одбор Синдиката српске полиције донео је став да је Споразум о сарадњи социјалном дијалогу за надаље не одржив и да сматра да је једнострано раскинут од стране МУП који га од почетка потписивања није поштовао.
 4. Разматрајући чињеницу да запослени путују о свом трошку на посао и са посла и за то издвајају значајна средства за куповину горива за возило или плаћањем превозне карте што оптерећује њихов кућни буџет са једне стране а са друге стране бахато понашање руководилаца у МУП која имају возила на лична задужења и ненаменски троше новац из буџета и пореских обвезника  за своје приватне потребе, Главни одбор ССП је заузео став да се предузму мере према појединим руководиоцима МУП о којима ће запослени бити благовремено обавештени.
 5. Главни одбор ССП је донео одлуку да се на Златибору 13.септембра одржи полицијада „Златибор 2013“ . Након одржавања спортског дела манифестације учесници полицијаде ће наставити дружење на свечаној вечери где ће се и одржати подела заслужених награда победничким екипама. Котизација за учешће ће бити 1.700,00 динара.
 6. Код осталих питања, расправљано је о техничким и важним интернеим питањима који се односе на рад и организацију рада Синдиката.

Служба за информисање ССП