Skip to main content

ЗАКОН О ПОЛИЦИЈИ: МУП уважио бројне предлоге Синдиката српске полиције


Београд, 21.11.2017. године, – Данас је у Кабинету министра одржан радни састанак представника Министарства унутрашњих послова и делегације Синдиката српске полиције. Испред МУП на састанку су учествовали државни секретар Дијана Хркаловић, секретар министарства Милица Ћатић и помоћник директора полиције Слободан Малешић. Делегацију ССП предводио је председник Лазар Ранитовић а чинили су је још и чланови ГО ССП Миле Лазаревић и Синиша Ћук.

Након кратких поздравних речи, госпођица Дијана Хркаловић је нагласила како је ССП једини нерепрезентативни синдикат који, од самог почетка, учествује у консултацијама на доношењу Предлога закона о изменама и допунама закона о полицији. Премда нису имали ту обавезу, у МУП је процењено да можемо пружити велики допринос у том послу.  Намере и приоритетне циљеве које МУП жели да постигне предложеним изменама, као и образложења појединачних решења у предлогу приближила нам је секретар министарства, госпођа МилицаЋатић.

За исказану отвореност и жељу МУП да, у сарадњи са релевантним синдикатима, какав ССП свакако јесте премда још увек не и званично репрезентативан, дође до најбољих законских решења којима ће бити унапређен рад полиције и свих запослених, руководство министарства заиста заслужује све похвале. Не морамо било кога подсећати да је пре само годину и нешто више дана тако нешто било незамисливо и да је на тренутно важећи ЗОП пресудан утицај имао један човек, недоступан синдикатима, али и глув на сугестије дугогодишњих највиших руководилаца у министарству!

Морамо да се сложимо да представници МУП овог пута делују заиста искрено када говоре о намерама да олакшају рад полицији и да исправе најлошија решења у важећем ЗОП, на која су већина синдиката имала примедбе у предходном периоду. Уосталом, усвојеним предлогом у доброј мери се то и постиже мада је руководство МУП наилазило на велике отпоре других министарстава, пре свега министарства правде и финансија, те да се може рећи да ћемо по бројним питањима бити у предности над осталим државним органима. Такође, треба рећи и похвалити се чињеницом да је од првих консултација, на нацрт предлога из августа, прихваћен велики број предлога Синдиката српске полиције који су у међувремену постали део званичног предлога закона. Не желимо да будемо малициозни, али заиста нисмо запазили икакав допринос других синдиката по овом питању.

Данас су подржани још неки наши предлози али не сви, тако да и даље има много простора за унапређење овог предлога. С обзиром да коначну реч на предлоге дају неки други органи, не би било фер да данас излазимо у јавност са детаљима са састанка. Оно што можемо посебно да нагласимо и што је већину запослених бринуло јесте то да више неће бити законског основа за губитак посла самим покретањем кривичног поступка против некога, већ тек након правоснажне казне затвора. Такође, накнада трошкова за долазак на посао и одлазак са посла прописана је за стварне релације и реалне трошкове, а не само на територији општине рада.

Сви преостали наши амандмани на предлог Закона о изменама и допунама ЗОП, које је припремио стручни тим ССП, а који нису подржани од стране МУП, биће достављени надлежним скупштинским одборима и посланичким групама у Народној Скупштини.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић