Skip to main content

ЗАОСТАЛИ ПУТНИ ТРОШКОВИ – Правоснажна пресуда у корист члана ССП


Велика су дуговања МУП-а према запосленима (прековремени и ноћни рад, заостали путни трошкови и сл). Нажалост због нестручности појединаца у Министарству, као и самовоље појединих руководиоца организационих јединица који дају себи за право да врше обрачуне по „својој процени“ или „свом ставу“, а не у складу са правним актима, да се премештајима у удаљеним местима „свете“ неистомишљеницима и тиме стварају додатне трошкове, догађа се управо ово: Запослени подносе тужбе преко суда за остваривање својих права и као што је пракса показала – правни заступници ССП ангажовани од стране чланова,  добијају судске спорове везане за исплату прековременог, ноћног рада и неисплаћених путних трошкова!

Још једном се показало да Синдикат српске полиције сарађује са најквалитетнијим правним заступницима . И поред сталних апела од стране активиста ССП члановима да се не устручавају већ да слободно искористе могућност бесплатне правне помоћи коју им синдикат пружа  и поднесу тужбе према послодавцу ради остваривања својих законом загарантованих права, јер је то за сада једини начин и даље се јавља нека врста страха од евентуалне одмазде према њима. Тај страх се мора превазићи и ухватити се у коштац са проблемом како би га решили. Ово је један од начина како се синдикат бори за права радника. Тренутна ситуација је таква да послодавац не жели путем договора и  преговора са синдикатима решити нагомилана дуговања, пре свега оних који се тичу прековременог и ноћног рада и исплаћивања заосталих путних трошкова која касне више од 12 месеца. Приликом планирања буџета, сваке године се смањују новчани износи који су предвиђени за исплату накнада за путовања и остале финансијске принадлежности запосленима. Као да то раде са неком намером, да буду тужени. Тужићемо их, наравно. И добијати правноснажне и извршне пресуде, као у овом случају (Пресуда и предлог за извршење се налазе на овом ЛИНКУ).

„Основни суд у Пожеги донео је пресуду где се тужени Република Србија, Министарство унутрашњих послова,  ПУ Ужице – ПС Ариље обавезује да тужиоцу Н.М. на име заосталих путних трошкова са затезном каматом исплати износе почевши од месеца фебруара 2014. год. до јануара 2015. год у укупном износу од 20.083,81 динара.
Такође се тужени Република Србија, Министарство унутрашњих послова,  ПУ Ужице – ПС Ариље обавезује да тужиоцу Н.М плати трошкове парнице у укупном износу од 26.464 динара са законском затезном каматом.“

Судску пресуду са комплетним појашњењем и предлог за извршење можете прочитати ОВДЕ.

Овакве и сличне пресуде су учесталије, тога су и свесни правни заступници МУП-а, јер су ова дуговања МУП-а према запосленима неспорна и законски утемељена. Свесни смо чињенице да послодавац и даље не зна како да реши проблем заосталих путних трошкова и поред притисака Синдиката српске полиције да се то више не гура под тепих. Чак смо и нудили решења која не би угрозили безбедносну ситуацију, као што је било на састанку 11.03.2015 године, али послодавац није имао слуха да их разматра.

Због тога нам остаје само овај тежи вид борбе, на коју ћемо више инсистирати убудуће. Јер правда је на нашој страни. Некад је спора али достижна.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ