Skip to main content

Зашто докторка за смрт детета оптужује полицију???


Београд, 01.04.2016. године, – Синдикат српске полиције најоштрије протестује и осуђује изјаву докторке из Ниша, госпође Лидије Стоиљковић, која поводом трагичног догађаја и смрти мале Јулије, за такав исход оптужује возача у нишкој хитној служби али посредно и саобраћајну полицију из тог града.

Наиме, листови Вечерње новости и Информер пренели су изјаву поменуте докторке у којој се каже да је возач зауставио возило на семафору, на упаљено црвено светло, из страха од губитка возачке дозволе јер полицајци не праштају те прекршаје и возачима хитне помоћи пишу прекршајне пријаве. Даље, она додаје да је то само минут-два, али да понекад и то драгоцено време буде пресудно и доведе до трагичног краја.

Синдикат српске полиције жели да ширу јавност упозна са чињеницом да је возач поступио потпуно у складу са Законом о безбедности саобраћаја, којим је пролазак „на црвено светло“ забрањен чак и возилима са упаљеним ротационим светлима, и хитној помоћи, али и возилима полиције и ватрогасно-спасилачких јединица. Такође, желимо да истакнемо и то да саобраћајни полицајци имају разумевања за возила са приоритетом, самим тиме и за возила хитне помоћи, и да им чињење таквих прекршаје толеришу уколико услови саобраћаја дозвољавају безбедан пролазак кроз раскрсницу, јер спашавање угрожених живота нема цену и свакако је приоритет у односу на поштовање појединих правила саобраћаја.

Докторки, која оптужује возача, постављамо питање шта би се десило, и ко би био одговоран, да је возач прошао кроз раскрсницу и у том моменту на њих налетело возило из укрштајуће улице? Шта би тада поменута госпођа Стоиљковић изјавила? Да ли би рекла да је возач крив или би признала да је на њега вршила притисак? Или би поново окривила саобраћајну полицију која, из хуманих разлога, толерише такве прекршаје?

При томе госпођа Стоиљковић, бацајући акценат на возача и полицију, свесно занемарује чињеницу да је малој Јулији, по изјави њеног деде било лоше неколико дана уназад, да је имала повишену температуру али су ординирајући лекари давали савете да температуру сами родитељи „скидају“. Такође, докторка прећуткује званичан извештај Дома здрављау којем стоји да су родитељи „унели дете у лошем општем стању, успореног погледа, са поплавелим уснама, измењеном бојом коже у пределу левог колена са великим подливом“! Одговор на питање зашто је дошло до трагичних последица и смрти мале Јулије даће обдукциони налаз.

Синдикат српске полиције не жели икога да оптужује за пропусте и немаран однос према свом раду и дужностима, поготово не медицинске раднике који су немали број пута показали своју пожртвованост и савест, и са којима полицијски службеници, по природи посла, блиско и веома добро сарађују. Желимо само да јавности укажемо на опасност олаког изношења паушалних оцена појединаца, па макар они били и лекари.

Остављамо могућност и да медији нису верно пренели изјаву докторке Стоиљковић, или јој се изјава неопрезно омакла, будући да је била потрешена догађајем, тим више јер мајку преминулог детета лично познаје.

Породици мале Јулије се извињавамо на помињању ове трагедије али смо били принуђени на то, а све у циљу заштите угледа наше службе али и спречавања неке будуће аналогне ситуације.

Шеф службе за информисање
Миле Лазаревић