Skip to main content

Зашто још увек нема решења за превенцију стреса? Насиље и суицид све евидентнији!


Скорашња дешавања у Новом Саду и Лозници у којима су полицијски службеници користили службено ватрено оружје према другим лицима јасан је одраз небриге послодавца за психичко здравље запослених у Министарству унутрашњих послва. – Истиче Глишо Видовић, председник Синдиката српске полиције. 

Синдикат српске полиције, више пута до сада јавно је указивао на ове и сличне проблеме са којима се запослени сусрећу. Проблеми се огледају у великом броју самоубистава запослених и повишеној агресији изазваној стресом на раду или у породици. Лошим условима рада, немогућности да се запослени на време и стручан начин ослободе од свакодневног и нагомиланог стреса. Такође, тешка материјална ситуација, свакодневно путовање са дугих релација у многоме доприноси да запослени у МУП све чешће дижу руку на себе, буду агресивни према грађанима или својој породици.

Служба за психолошку превенцију Синдиката српске полиције, предала је почетком године Предлог Стратегије развоја психолошке службе МУП коју води психолог Мирјана Смиљанић, како би се овакви и слични проблеми запослених свели на минимум. Ову иницијативу за усвајање Стратегије подржали су својим потписима 28 од 29 психолога у МУП-у.

Министар Ивица Дачић упознат је са стратегијом те је на последњем састанку наложио конкретне мере у циљу усвајања Стратегије и затражио одговорност лица у Сектора финансија, људских ресурса и заједничких послова, надлежног за ову проблематику, али на жалост од приче и обећања није се помакло, видљивих резултата и напретка и даље нема, осим што акумулирани стрес производи евидентне проблеме код људи који носе оружје.

Неадекватно организована психолошка служба, са изузетно стручним кадром која данас постоји није у могућности да испрати оно што се у овом тренутку од ње очекује, а то је ваљана стручна селекција кадрова приликом запошљења, превенција стреса изазвана на раду и све оно што треба да предупреди појаву агресивности или суицида.

И даље инсистирамо и тражимо да се усвоји предложена Стратегија психолошке службе и да неодговорни руководиоци испоштују реч који су дали свом министру. Свако одступање од наложеног показује, у ствари, да ти неодговорни руководиоци не поштују свог министра и да се понашају као недодирљиви господари људских судбина.

Београд, 08.10.2013. године

 Шеф службе за информисање
и портпарол Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ