Skip to main content

Због шаке евра   ПРОГОН СИНДИКАЛНОГ АКТИВИСТЕ 


Сви се сећате холивудског блокбастера „За шаку долара“, па наслова из медија „За шаку гласова“ а овај догађај би могли подвести под рубрику Веровали или не, са насловом „За шаку евра“.

Наиме, известан број активиста, некада великог, репрезентативног синдиката, неретко губи осећај реалности и везу са тлом. Опије их осећај моћи, који наизглед имају, лажна наклоност високих представника МУП-а, задобијена пре свега захваљујући продаји радничких интереса од стране врха тог синдиката, постају бахати и осиони. Опремајући полицијске станице путем „донација“, добијених често и од сумњивих привредника, стичу „углед“ код старешина, крче себи пут напредовања, почињу да се понашају као да су те станице њихова лична власништва. Мада ретко долазе у те своје станице, мало слободни дани од МУП-а, мало боловање, па није страшно и ако се на боловању присуствује фудбалским утакмицама, ако се на време не доставе дознаке, све ће се то заборавити и послодавац ће на то да жмури на једно око, али ће наплатити, када буде потребно, издајом општих интереса полицијских службеника.

Међутим, када полицијски службеник, активиста неког другог синдиката, овог пута случајно баш Синдиката српске полиције, својим радом, образовањем и односом како према колегама, тако и према послу, заслужи поверење колега и привуче их себи, долази до љутње, беса, па и панике због страха од губљења моћи, утицаја, могућности напредовања, а можда и због неиспуњених обећања датих послодавцу… Јер замислите само, толико донација, толико понижавања, толико улизивања онима изнад себе и на крају ти људи окрећу леђа и одлазе у други синдикат. Грозно, је л да?

Елем, у једном граду, на западу Србије, приликом редовне контроле на граничном прелазу, наш активиста открива лица која су покушала да из БиХ, прокријумчаре већу количину нафтних деривата из БиХ у Србију. Колега контактира са тужиоцем који се изјашњава да у радњи тих лица има елемената кривичног дела кријумчарења. Пошто радници Управе граничне полиције не поступају по том кривичном делу, колега професионално наступа, и о утврђеном обавештава раднике Одељења криминалистичке полиције. Како је завршена смена нашег активисте, а нема елемената за даље његово ангажовање он одлази са граничног прелаза. Међутим, док колега инспектор стигне из полицијске станице, негде се „изгубио“ један део нафтних деривата и лица пролазе без санкција, само бивају враћени назад у Босну и Херцеговину са кријумчареним горивом, без царинског прекршаја или кривичне пријаве.

Али то није све, заплет креће око два месеца касније. Власник тог возила и робе у њему није макар било ко. Не, он је велики донатор још „већег“ синдиката. Дао им је човек 1000 евра донације и постао заслужни носилац значке тог синдиката! И сад ће ту њему неко да контролише возило и робу… Свашта, па није се џаба трошио! Зато следи жалба даваоцима значке да не може нормално да ради, а онда и званична притужба на рад нашег активисте, потписују је сва четири лица затечена у покушају преноса нафте. Да, они потписују, ал кажу добри познаваоци прилика да је притужбу писао адвокат. Погађате, ради се највероватније о правном заступнику тог „великог“ синдиката. Да ли треба напоменути да су делови притужбе преписани из Електронског дневника догађаја, сатница долазака и одлазака колега са граничног прелаза и сл, за неверовати, али тако је. Питамо се, коме је намењена поменута евиденција, кријумчарима или полицијским службеницима?

Не сумњамо, да ће све ово бити разјашњено, овај текст и пишемо након што су сва лица у поступку дала своје изјаве. Такође ми гајимо наду да су колеге које поступају по притужби људи од интегритета, да ће поступити „ни по бабу ни по стричевима…“ и утврдити да одговорности нашег активисте нема и не може бити, али ово заиста представља пре свега безобразлук и велики скандал.

Ривалство синдиката је пожељно када је здраво, али ово превазилази границе доброг укуса и лепог васпитања. О кодеску полицијске етике да и не говоримо, давно су се они ње одрекли. Поделили су стотине значака, које често бивају пронађене и код осведочених криминалаца, оптуживаних и осуђиваних и за најтежа кривична дела. Превише простора би нам одузело набрајање свих случајева, споменућемо само скорашњи случај у Љубовији и подсетићемо се на време акције „Сабља“.

Овде на делу немамо здраву конкуренцију, већ огољену бахатост и силеџијство. То нећемо дозволити, заштитићемо нашег активисту а тиме и све поштене полицијске службенике који желе да раде по савести и професионалним начелима, без страха од освете криминалаца и њихових заштитника.

На потезу су Министар унутрашњих послова, Сектор унутрашње контроле и тужилаштво. Чекамо резултат.

П. С. Поменута лица су поново, пре пар дана (17.08.2017), покушала да прокријумчаре гориво, када су опет, наравно када је наш активиста био присутан, враћени са улаза у Р Србију са већом количином нафтних деривата.

Нашег активисту нису застрашили, а ССП је увек уз своје чланове.

Један је ССП.

Служба за информисање ССП