Због здравствених тегоба полицијских службеника Граничне полиције, а сумњајући у неисправност воде за пиће, Синдикат српске полиције финансирао је испитивање узорака пијаће воде на граници према Босни и Херцеговини, Бугарској и Хрватској, која се показала неисправном!

Према Резултатима микробиолошког испитивања Завода за јавно здравље Ужице од 06.03.2013.године у узорку пијаће воде са пункта Котроман тј. Граничном прелазу Котроман ка Босни и Херцеговини су пронађене бактерије Escherichiacoli и Citrobactersp и таква вода за пиће, са бактериолошког гледишта, НЕ ОДГОВАРА  према прописима  Правилника (Сл.Лист СРЈ 42/98). Према истим налазима, на основу резултата лабораторијских истраживања вода за пиће је ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАНА са аспекта испитиваних параметара, сагласно Правилнику о хигјенској исправности воде за пиће.

Према извештају о испитивању Завода за јавно здравље Сремска Митровица од 10.04.2013.године, у седишту Станице граничне полиције Шид т.ј на граничном прелазу Шид-друмски, а на основу резултата испитивања анализираних параметара достављени узорак воде – НЕ ОДГОВАРА прописима Правилника о хигијенској исправности воде те да је достављени узорак ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАН због присуства бактерије ЕНТЕРОКОК те присуства Феи промене боје изнад Правилника дозвољених вредности.

Према њиховом извештају о испитивању од 10.04.2013.године, Одељење санитарне хемије и екотоксиологије  дали су тумачење да у седишту Станице граничне полиције Срем, на граничном прелазу Шид-железнички, а на основу резултата испитивања анализираних параметара достављени узорак воде -НЕ ОДГОВАРА прописима Правилника о хигијенској исправности воде те да је достављени узорак ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАН због повишених вредности Нитрита-спектрофотометријски.

Према Извештају о испитивању Завода за јавно здравље Лесковац од 17.04.2013. године, у седишту Станице граничне полиције (СГП) за Контролу преласка државне границе Стрезимировци и Сурдулица, а на основу резултата испитивања анализираних параметара достављени узорак воде – НЕ ОДГОВАРА прописима Правилника о хигијенској исправности воде за пиће (Сл. Лист СРЈ 42/98, 44/99) те да је достављени узорак ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАН због присуства повећаног броја КОЛИФОРМНИХ бактерија.

Од почетка године, делегација Синдиката српске полиције покушала је да реши овај проблем у Управи граничне полиције, где нам је начелник управе генерал Ненад Бановић омогућио увид у документацију послату Сектору финансија, људских ресурса и заједничких послова у којој је тражено да се проблем са пијаћом водом реши. На жалост помака није било.

На састанцима са државним секретаром Вањом Вукићем предочен је проблем са неисправном пијаћом водом и захтевом да проблем реши по хитном поступку. На жалост, његови налози упућени помоћнику министра начелнику Сектора финансија људских ресурса и заједничких послова Жељку Којићу економисти по струци, нису дали резултата а запослени и даље пију неисправну воду са примесама фекалних бактерија.

Непоступајући по налозима претпостављених руководилаца у МУП Р Србије, кршећи Кривични законик РС, Закон о полицији и Закон о заштити здравља на раду, господин Којић свесно и континуирано угрожава здравље запослених у  МУПу, што може имати несагледиве последице по здравље људи или по буџет МУП у судским процесима или наплаћеним казнама за угрожавање здравља.

Нису нам познати разлози због којих господин Којић не поступа по налозима у циљу решавања овог проблема, да ли је у питању недостатак финансијских средстава или нешто друго. Ако су финансијска средства у питању, препоручујемо му да део средстава којим се финансира његово луксузирање скупоценим службеним аутомобилима преусмери на обезбеђење основних услова за рад запослених у МУПу.

Линк ка тексту на сајту ССП и извештајима о анализи воде:

 1. Полицајци пили неисправну воду са бактеријом Ешерихија коли!!!
  http://ssp.org.rs/arhive/3843
 2. На граници према Хрватској пију хигјенски неисправну воду!
  http://ssp.org.rs/arhive/4421
 3. На граници према Бугарској пију хигијенски неисправну воду!
  http://ssp.org.rs/arhive/4459
 4. Састанк са државним секретаром Вањом Вукићем и директором полиције Милорадом Вељовићем
  http://ssp.org.rs/arhive/4157

  Шеф службе за информисање и портпарол
Синдиката српске полиције
Драган 
Жебељан

Београд, 26.04.2013.год.

Comments

 1. Podrzavam Vasu sindikalnu borbu, ali otkad su poceli sindikati u MUP-u i svaki novi sindikat koji dodje na scenu samo iznosi probleme u MUP-u a niko ne donosi rjesenja tih problema. Sindikat ukaze na problem malo digne prasinu i onda se sve slegne. Dajte recimo iznesite sindikat ce da obezbedi vodu za pice (iako to nije u vasem domenu) sve dok to ne obezbedi MUP. To je sa strane radnika problem rijesen (jer njega ne zanima odakle voda).

  1. Ниједан синдикат у полицији не може сам да донесе решење проблема, чак и да је довољно јак, што у овом тренутку развоја синдикалног организовања није ниједан, барем не у оној мери у којој би то било пожељно. Самим тиме, ни ССП не може да донесе решења, он може само да идентификује проблем, предложи решења и, у зависности од става друге стране и сопствених могућности, помогне у превазилажењу проблема.
   Задатак синдиката у конкретном случају и јесте да укаже на проблеме које радници имају, да упозори послодавца на могуће негативне последице нерешавања проблема и да захтева да послодавац – држава прихвати на себе обавезе које су јој законима те исте државе поверене.
   ССП се труди да, у оквиру својих кадровских и материјалних капацитета помогне колико може, али не може ССП нити иједан други синдикат у МУП-у да, нпр. гради водовод и осталу инфраструктуру, не може Синдикат да гради пословне и друге објекте.
   ССП је не само указао на проблем, већ је и финансирао лабораторијска испитивања, обавио разговоре са највишим старешинама у МУП-у и стручним лицима из институција за заштиту здравља и о свим предузетим мерама обавестио јавност, а то свакако не значи да је само “мало подигао прашину”. Иза свега тога стоји велико прегнуће синдикалних радника.

 2. Прочитали смо ваше саопштење за јавност везано за здравствене проблеме ваших запослених због неисправности воде за пиће на граничним прелазима према БиХ, Бугарској и Хрватској. Као друштвено одговорна компанија желимо да вам понудимо нашу помоћ и пошаљемо одређене количине воде за ваше запослене на наведеним граничним прелазима.

  Молимо да нас контактирате ради даљег договора.

  Са поштовањем,

  Књаз Милош А.Д.
  Одељење правних и општих послова
  Јужна индустријска зона бб
  34300 Аранђеловац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *