Skip to main content

Жељку Којићу: Зашто полицајци на граници пију воду са фекалним бактеријама?


Због здравствених тегоба полицијских службеника Граничне полиције, а сумњајући у неисправност воде за пиће, Синдикат српске полиције финансирао је испитивање узорака пијаће воде на граници према Босни и Херцеговини, Бугарској и Хрватској, која се показала неисправном!

Према Резултатима микробиолошког испитивања Завода за јавно здравље Ужице од 06.03.2013.године у узорку пијаће воде са пункта Котроман тј. Граничном прелазу Котроман ка Босни и Херцеговини су пронађене бактерије Escherichiacoli и Citrobactersp и таква вода за пиће, са бактериолошког гледишта, НЕ ОДГОВАРА  према прописима  Правилника (Сл.Лист СРЈ 42/98). Према истим налазима, на основу резултата лабораторијских истраживања вода за пиће је ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАНА са аспекта испитиваних параметара, сагласно Правилнику о хигјенској исправности воде за пиће.

Према извештају о испитивању Завода за јавно здравље Сремска Митровица од 10.04.2013.године, у седишту Станице граничне полиције Шид т.ј на граничном прелазу Шид-друмски, а на основу резултата испитивања анализираних параметара достављени узорак воде – НЕ ОДГОВАРА прописима Правилника о хигијенској исправности воде те да је достављени узорак ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАН због присуства бактерије ЕНТЕРОКОК те присуства Феи промене боје изнад Правилника дозвољених вредности.

Према њиховом извештају о испитивању од 10.04.2013.године, Одељење санитарне хемије и екотоксиологије  дали су тумачење да у седишту Станице граничне полиције Срем, на граничном прелазу Шид-железнички, а на основу резултата испитивања анализираних параметара достављени узорак воде -НЕ ОДГОВАРА прописима Правилника о хигијенској исправности воде те да је достављени узорак ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАН због повишених вредности Нитрита-спектрофотометријски.

Према Извештају о испитивању Завода за јавно здравље Лесковац од 17.04.2013. године, у седишту Станице граничне полиције (СГП) за Контролу преласка државне границе Стрезимировци и Сурдулица, а на основу резултата испитивања анализираних параметара достављени узорак воде – НЕ ОДГОВАРА прописима Правилника о хигијенској исправности воде за пиће (Сл. Лист СРЈ 42/98, 44/99) те да је достављени узорак ХИГИЈЕНСКИ НЕИСПРАВАН због присуства повећаног броја КОЛИФОРМНИХ бактерија.

Од почетка године, делегација Синдиката српске полиције покушала је да реши овај проблем у Управи граничне полиције, где нам је начелник управе генерал Ненад Бановић омогућио увид у документацију послату Сектору финансија, људских ресурса и заједничких послова у којој је тражено да се проблем са пијаћом водом реши. На жалост помака није било.

На састанцима са државним секретаром Вањом Вукићем предочен је проблем са неисправном пијаћом водом и захтевом да проблем реши по хитном поступку. На жалост, његови налози упућени помоћнику министра начелнику Сектора финансија људских ресурса и заједничких послова Жељку Којићу економисти по струци, нису дали резултата а запослени и даље пију неисправну воду са примесама фекалних бактерија.

Непоступајући по налозима претпостављених руководилаца у МУП Р Србије, кршећи Кривични законик РС, Закон о полицији и Закон о заштити здравља на раду, господин Којић свесно и континуирано угрожава здравље запослених у  МУПу, што може имати несагледиве последице по здравље људи или по буџет МУП у судским процесима или наплаћеним казнама за угрожавање здравља.

Нису нам познати разлози због којих господин Којић не поступа по налозима у циљу решавања овог проблема, да ли је у питању недостатак финансијских средстава или нешто друго. Ако су финансијска средства у питању, препоручујемо му да део средстава којим се финансира његово луксузирање скупоценим службеним аутомобилима преусмери на обезбеђење основних услова за рад запослених у МУПу.

Линк ка тексту на сајту ССП и извештајима о анализи воде:

 1. Полицајци пили неисправну воду са бактеријом Ешерихија коли!!!
  http://ssp.org.rs/arhive/3843
 2. На граници према Хрватској пију хигјенски неисправну воду!
  http://ssp.org.rs/arhive/4421
 3. На граници према Бугарској пију хигијенски неисправну воду!
  http://ssp.org.rs/arhive/4459
 4. Састанк са државним секретаром Вањом Вукићем и директором полиције Милорадом Вељовићем
  http://ssp.org.rs/arhive/4157

  Шеф службе за информисање и портпарол
Синдиката српске полиције
Драган 
Жебељан

Београд, 26.04.2013.год.


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ