Jedna od tema Sindikata srpske policije na sledećem redovnom mesečnom sastanku sa Radnom grupom  MUP-a zaduženom za saradnju  sa sindikatima biće i provera nezvaničnih informacija koje smo dobili a koje se tiču eventualne prodaje ili predaje omarališta MUP-a nekom drugom ministarstvu.

Informacija ide u pravcu toga da odmarališta više nisu potrebna MUP-u. Podsećamo da je u ranijem periodu Sindikat srpske policije, uvidevši problem sa funkcionisanjem pomenutih odmaralištima i maksimalnom iskorišćenju kapaciteta, kao način za prevazilaženje problema i spajanja korisnog i zadovoljstva, izdejstvovao da omarališta mogu koristiti radnici MUP-a uz višemesečno plaćanje putem administrativne zabrane na platu. Time se postiglo da u vreme „krize“ radnici MUP-a  mogu lakše da koriste ova odmarališta (čije su cene smeštaja dosta niže od komercijalnih) a i da rad ti odmarališta bude održiv, jer je bilo reči da zbog malog broja gostiju odmarališta ne posluju rentabilno.

Kada malo bolje sagledamo situaciu, ispada da, dok se mi kao odgovorna organizacija trudimo da se ta odamrališta „razrade“, neko drugi čini upravo suprotno. Naime pred sam početak zimske sezone imamo situaciju da „Cvetna Dolina“ na Goču ne radi, tačnije kuhinja je van funkcije, dok se ista renovira u odmaralištu „Promenada“ u Vrnjačkoj Banji. Za to vreme na Zlatiboru u odmaralištu „Narcis“ nemoguće je rezervisati sobu. Za smeštaj u pomenutom hotelu, na jednoj od naših najlepših planina, vlada veliko interesovanje kao i uvek, ali navodno se „čeka“ nekakva depeša.

Šta se krije u pozadini svega ovoga, videćemo uskoro. Da li je u pitanju nečija namera da se sva odmarališta MUP-a u potpunosti ugase i izopšte iz MUP-a, kako bi se kasnije privatizovala i komercijalizovala (slično kao i sa privatizacijom društvenih preduzeća)? A možda je po sredi samo nečija nebriga i nemar?

Naposletku nezaobilazna i najbolnija tema za nas kao sindikat je: Šta će biti sa radnicima tih odmarališta, smeši li im se otkaz?

Ko će preuzeti odgovornost za nedomaćinsko poslovanje? Ko će biti odgovoran ako od nečega potpuno funkcionalnog napravi pustoš, a od radnika socijalne slučajeve i izazove troškove otpremnina?

Dok je, na državnom nivou, u toku akcija „letujmo i zimujmo u Srbiji“, s ciljem pospešivanja domaćeg turizma kao jedne od privrednih grana koja donosi novac direktno u budžet  Republike Srbije, na inicijativu premijera, Vlada RS odlučila je da akciju podrži subvencijom vaučerima u iznosu od 5000 dinara, ovde na delu imamo sasvim suprotno postupanje. Neka druga ministarstva, na primer  „energetike“ i prosvete, imaju svoja odmarališta koja funkcionišu uspešno dugi niz godina. Pozitivne primere možemo videti i u zemljama u okruženju  (koje su pritom i članice EU) Hrvatska, Bugarska itd.

Sindikat srpske policije ne samo da ne može nego i nema pravo da na ovu pojavu ćuti i ne reaguje, a naročito jer su radna mesta koleginica i kolega u pomenutim odmaralištima dovedena u pitanje.

Služba za informisanje SSP
Nikola Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.