Skip to main content

НЕСТАШИЦА САОБРАЋАЈНИХ ПОЛИЦАЈАЦА


Град Београд, укључујући централне и приградске општине има скоро два милиона становника. На тој територији ради око 110 ауто-школа са дозволом за обуку и оспособљавање кандидата за полагање возачких испита. У школама обуку заврши на десетине хиљада кандидата годишње. Систем је тако постављен да је обука ефикасна а пролазност на тестовима јако велика.

Зашто онда постоји застој и проблем са добијањем возачке дозволе? Одговор је једноставан – полагање практичног дела возачког испита је уско грло!

Одсек за полагањеauto s2 возачких испита и превенцију у саобраћају Управе саобраћајне полиције у Полицијској управи за град Београд у свом саставу има свега 18 полицијских службеника распоређених на радно место испитивача возачких испита. Правилником о полагању испита број кандидата дневно, по једном испитивачу, ограничен је на седам. Ти људи раде по шест дана недељно током целе године али то једноставно није довољно за двомилионски град. По речима самих испитивача, потребно је најмање још 18 колега за редован систем рада, без тензија, без непотребног оптерећења испитивача и без незадовољства грађана. Данас кандидати између два термина за полагање морају чекати и по два-три месеца, што обесмишљава одредницу по којој смо сервис грађана.

У унутрашњости Србије, по великим градовима ситуација је слична а по мањим местима је стање са кадром још лошије. У Зајечару, Бору, Нишу или Чачку на пример, после завршене обуке прво практично полагање следи тек после пар месеци! Надлежни морају под хитно предузети одговарајуће мере и омогућити несметан рад нашим колегама на задовољство грађана.

Није згорег да подсетимо да овде укажемо на још један велики проблем. Наиме, наш послодавац не испуњава основне обавезе чак ни према овом минималном броју испитивача. Семинаре које похађају ради стручног усавршавања финансирају сами запослени а МУП им новац рефундира са закашњењем од најмање неколико месеци.

Звучи невероватно, али су таксе за добијање лиценце испитивача полицијски службеници плаћали из свог џепа, као да раде у својим приватним агенцијама а не у име и за рачун државе! Образложење надлежних је све само не пристојно – МУП не жели да их финансира и оспособљава па да онда оду у приватне воде и стечено знање комерцијализују! Невероватно!

На ову тему писале су дневне новине (НЕСТАШИЦА ПОЛИЦАЈАЦА У ауто-школама чекају на полагање и по три месеца), указано је јавности на проблем, одговорни из МУП су се вадили на недостатак кадра, проблеме са систематизацијом, захтеваном школском спремом, лиценцама и слично. Све то стоји, слажемо се, али и подсећамо да је одлуком ове државе само у прошлој години број запослених у министарству смањен за неколико хиљада.

Такође, морамо подсетити и послодавца и јавност на наше старе тврдње – у МУП има вишка запослених у администрацији не на улици! На улици нас има мало! Питајте, министре, командире полицијских станица са каквим се проблемима сусрећу док праве распоред службе! Питајте их да ли имају довољан број људи да комотно задовоље све потребе службе или распоред праве мађионичарским триковима те цеде ионако преоптерећене полицајце!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић