Zamenik predsednika Sindikata srpske policije Mile Lazarević uputio je dopis ministru unutrašnjih poslova, dr Nebojši Stefanoviću, kojim je ukazao na neophodnost zaštite zaposlenih koji rade na otvorenom u uslovima ekstremno visokih temperatura i s tim u vezi podsetio na obaveze poslodavca na doslednu primenu propisa kojima je uređena bezbednost i zaštita zdravlja na radu, kao i na preporuku Vlade Republike Srbije iz 2007. godine upućenu poslodavcima da rad organizuju na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura (iznad 36°C), a naročito u periodu od 11 do 16h, ukoliko to dozvoljava proces rada.

SSP ne ulazi u opravdanost i neophodnost angažovanja velikog broja policijskih službenika za obavljanje rzličitih zadataka, poštujući obavezu zaštite javne bezbednosti i mira građana u punom obimu, ali smatramo da je, isto tako, neophodno pronaći način da i zdravlje zaposlenih u MUP bude zaštićeno u punom obimu.

Tim povodom ministru je predloženo da hitno raspiše jedinstvenu obavezujuću depešu kojom će biti precizirana zaštita zdravlja radnika od ekstremnih temperatura, a kako bi se sprečila oboljenja i povrede zaposlenih.

Dopis prenosimo u celosti:

Vlada Republike Srbije
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Ministru Dr Nebojši Stefanović

Poštovani gospodine ministre,

kao što Vam je verovatno poznato Republički hidrometeorološki zavod Srbije izradio je vremensku prognozu u kojoj za naredne dane predviđa ekstremno visoke temperature vazduha na teritoriji naše zemlje, koje će u pojedinim delovima zemlje dostizati i do 40 stepeni celzijusovih u hladu.

Uprkos tome što u Republici Srbiji zaposleni pri radu na ekstremno visokim temperaturama nisu zaštićeni posebnim propisom, niti je definisan pojam „rada na ekstremno visokim temperaturama“, Sindikat srpske policije smatra da se ne može ignorisati opasnost od nastupanja štetnih posledica po zdravlje zaposlenih, budući da je preventivno delovanje jedan od osnovnih principa zdravstvene zaštite stanovništva, kao i zaštite bezbednosti i zdravlja na radu.

Po preporukama Međunarodne organizacije rada (MOR), koje se odnose na određene delatnosti, deklarativno je propisano da se ni od jednog radnika ne može zahtevati da radi regularno pri ekstremnim temperaturama. Ovakve preporuke poštuju se u državama koje su ratifikovale međunarodne konvencije. Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu Republike Srbije definisna je obaveza poslodavca da obezbedi preventivne uslove za bezbedan i zdrav rad, kako ne bi došlo do nastanka povreda ili bolesti.

Vlada Republike Srbije donela je 2007. godine preporuku za poslodavce kojom se preporučuje da sprovedu organizaciju rada na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura (iznad 36 stepeni Celzijusa), a naročito u perioduod 11 – 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.  Propisi Republike Srbije su prilagođeni propisima Evropske Unije i Republika Srbija nema definisanu maksimalnu spoljnu temperaturu pri kojoj bi se morao obustaviti rad zaposlenih koji su izloženi štetnom uticaju visoke temperature.

Podsetićemo da je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne zaštite  još 20. juna 2012 godine izdala saopštenje koje se odnosi na rad radnika pri ekstremnim temperaturama, kao i da je bivši direktor policije, gospodin Milorad Veljović, 11.07.2011. godine raspisao depešu u tom smislu, ali se te preporuke uglavnom ne poštuju.

I sami znate da su policajci prinuđeni da nose i po dva ili tri odevna predmeta (majicu, košulju i fluorescentni zeleni prsluk za kontrolu i regulisanje saobraćaja) i da uniforma nije prilagođena za ovakve ekstremne klimatske uslove. Naravno, mnogi administrativni radnici rade u nehumanim i neuslovnim prostorijama, u kojima boravi često i više od deset ljudi, a da prostorije vrlo često nisu klimatizovane. Rad u takvim uslovima može da izazove razne zdravstvene probleme.

Pri radu zaposlenih na otvorenom, a kada su ekstremno visoke temperature obaveze poslodavaca su: da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno mere bezbednosti i zdravlja na radu. Mere koje poslodavci primenjuju u ovom slučaju su: organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada i dr., što podrazumeva čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca, obavezno davanje informacija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih i dr.

Štetno dejstvo visoke temperature na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i dr.

Kako bi sprečili oboljenja, povrede, konflikte ili suicid zaposlenih u MUP od Vas, kao odgovornog čoveka očekujemo da hitno reagujete i raspišete jedinstvenu obavezujuću depešu za Direkciju policije i sve sektore ministarstva kojom će biti precizirana zaštita zdravlja radnika od ekstremnih temperatura.

Molim Vas da učinite napore u cilju maksimalne zaštite zaposlenih, vodeći računa da pri tome javna bezbednost i mir građana ne budu ugroženi.

S poštovanjem,

Zamenik predsednika
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.