Nakon poslednjih gafova načinjenih objavljivanjem intervjua sa izmišljenim stručnjacima, uz priloge fotografija stvarnih ljudi, dnevni list „Politika“ nastavlja da briljira objavljivanjem sve gorih članaka. Baš kao da se trenutno uredništvo tog najstarijeg lista, ujedno, jednog od retkih koji još uvek nije tabloidiziran, trudi da uruši kakav-takav ugled koji imaju, teškom mukom povraćen nakon propadanja tokom devedesetih kada je list nazivan „Slobodankom“. Deluje da su na dobrom putu dobijanja novog imena, opet izvedenog iz ličnog imena, samo ovog puta nekog novog (starog?) političara!

No, otom-potom, namera ovog teksta nije lamentiranje nad sudbinom Politike, već nešto drugo. U četvrtak, 27. jula, na naslovnoj stranici tog lista objavljen je tekst sa bombastičnim naslovom „Glume depresiju da bi otišli na bolovanje“! Da li zbog, tek završenog, štrajka u Fiatu, ili zbog nekih drugih koji su i dalje u toku, ali čini se da je tekst tendenciozno napisan, sa ciljem potpore popularne teze naših vlastodržaca da smo lenj, neradan narod, spreman na zabušavanje i obmanjivanje poslodavaca, tih „jadnih“ kapitalista. U tekstu imaju i adekvatnog sagovornika, vrednog doktora Aleksandra Milovanovića koji izjavi sledeće:

“Imao sam slučaj čoveka koji se žalio na depresiju i zbog toga otišao na bolovanje, a onda sam ga video kako se šeta po tržnom centru. Imao sam nameru da tražim kontrolu njegovog bolovanja, ali sam odustao jer on može da se brani time da mu je za depresiju dobro da izađe među ljude.”

Po sredi je apsolutno pogrešna teza i nepoznavanje materije od čoveka koji bi stručnošću trebao da prednjači budući direktorom Instituta za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“. Jasno je da gospodin ne poznaje osnovne principe za prevazilaženje depresije: što više provedenog vremena u društvu, posebno sa pozitivnim ljudima (zapravo izbegavanje osamljenosti); što više provedenog vremena napolju, što više kretanja, nikako sedenja, ležanja, gledanja TV-a; dobro spavanje i kvalitetna ishrana; bavljenje sportom, pozitivno razmišljanje…

Ali, ko je u stvari ovaj Politikin stručnjak? Je li možda i on neki lažni, izmišljeni lik?

Daleko od toga, ne da nije izmišljen, nego da ga nema trebalo bi ga izmisliti. Čovek je poseban i zaista sposoban. Ma šta sposoban, sposoban je za najmanje šestoricu! Baš kako to Dimitrije Pantić svojevremeno kaza Šojiću da ga podseća na „dvoglavog Arapina“, ovaj naš doktor vredi za barem šestoricu! Jer toliko funkcija obavlja, skoro toliko plata prima. Ovaj lekar, koji smatra da depresivan čovek nema pravo da izlazi napolje iz kuće i da je odlazak u kupovinu kontraindikovan njegovom stanju i samo dokazuje kako podli radnici žele da prevare gazde, verovatno nikada ne ide na bolovanje jer bi mu od ukupnih mesečnih primanja bio odbijen novčani iznos za koji se može pazariti jedan solidan polovan automobil.

Jedan drugi dnevni list, „Blic“ 16.06.2014. godine piše o „rekorderu po broju poslova koje obavlja i za koje je plaćen novcem iz republičkog budžeta“. U tekstu pod naslovom „Obavlja šest funkcija, tri nije prijavio agenciji“ precizira se „Milovanović ima šest funkcija od kojih tri nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Kako tvrdi za „Blic“, trenutno za četiri prima platu, pa mesečno zaradi najmanje 235.000 dinara.“

Milovanović je prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije zaposlen u Institutu za medicinu rada kao direktor, gde prima mesečno 104.000 dinara, a redovni je profesor i na Medicinskom fakultetu, gde zarađuje 75.000 mesečno. Milovanović je i profesor na Politehničkoj akademiji, gde četiri puta godišnje u vreme ispitnih rokova prima po 50.000 dinara, te član komisije za ocenu radne sposobnosti Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), gde devet meseci u godini prima po oko 5.000 dinara. Do 2009. je radio i kao profesor na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Prema saznanjima “Blica”, Milovanović, međutim, Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da je u januaru te godine imenovan za predsednika Upravnog odbora Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, gde, kako kaže, tada nije tražio platu, a da li će – “nije znao”. Nije prijavio ni postavljenje na mesto predsednika Republičke stručne komisije za medicinu rada, ali ni rad u komisiji pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje. “

Tako “Politikin” stručnjak za medicinu rada, sisajući državne jasle ZA SKORO ČETVRT MILIONA DINARA MESEČNO, tvrdi da depresivan čovek na bolovanju treba da bude tužen gazdi i tako osuđen na otkaz, jer je otišao u tržni centar, uprkos svom stanju. Pazite se i vi, državni uposlenici na bolovanju, lekar sa šest državnih funkcija vreba da proveri da li, praveći se da ste bolesni, muzete državne pare. Pa da više ostane njemu.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.