Skoro da smo onemeli i dosadili svima vama apelima na nadležne da se uozbilje, počnu da liče na državu i krenu sa oštrim sankcionisanjem napadača na policijske službenike. Ali to nema nekog većeg efekta, oguglala javnost, vlastodršci gluvi i nemi, a i sami policajci skoro kao da su se pomirili sa sudbinom. Setimo se samo ne baš slavnog odziva kolega na protest na ulici, baš tim povodom, nakon zverskog prebijanja kolege Jevrosimova u Novom Sadu.

Povređeni kolega u vozilu hitne pomoći

Dok su nas napadali kao pojedince, a oni obično bivali u grupi, to smo nekako i razumeli, psihologija mase i povišena hrabrost u grupi je činila svoje. No, došlo je novo vreme – juče, u Subotici, nakon fudbalske utakmice, pojedinac  je provocirao i vređao čitav vod Interventne jedinice policije iz Novog Sada, da bi na kraju fizički nasrnuo na jednog od policajca. Napao je kolegu, odgurnuo ga na ulicu, kolegu udario automobil i naneo mu telesne povrede, srećom lakše.

Dakle, otvorena je nova stranicu ludosti i bezočnosti. Ohrabreni blagom sudskom praksom, kaznenom politikom koja je u stvari sve drugo samo ne kaznena, o prevenciji i odvraćanju potencijalnih izgrednika i da ne govorimo, napadači su sve hrabriji. Uvereni su da, ili neće uopšte biti procesuirani, ili će se izvući sa opomenama i smešnim kaznama. Naći će dobrog advokata, „dobrog“ sa tužiocima i sudijama, kupiće slobodu novcem ili poznanstvom sa nekim uticajnim političarima, tajkunima, moćnicima bilo koje vrste…

Nama policajcima ostaje da se zapitamo: „Dokle, bre, više? I da li će brže kolega iz bolnice ili napadač iz pritvora?“

Da je u ovoj našoj službi bilo pameti, da je bilo rukovodilaca sa integritetom, utakmica juče ne bi ni bila odigrana. U uslovima tropskih vrućina, nezdravo visokih temperatura, rukovodioci MUP su bili dužni da zaštite zdravlje svojih zaposlenih, odbiju obezbeđivanje utakmice i tako odlože njeno odigravanje za neki drugi dan. Ko zna, moždaje baš visoka temperatura doprinela takvom ponašanju izgrednika?

Kako god bilo, možda pod dejstvom alkohola, možda pod uticajem narkotika a možda i dodatno razdražen visokom temperaturom, sve je to diskutabilno osim jedne stvari – njegove ubeđenosti u nekažnjavanje i zaštitu moćnika.

Jer, policajac je ipak samo broj!

Služba za infomisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.