Posle dužeg vremena jedan ministar unutrašnjih poslova je rekao pravu stvar, izrekao je ono što u sebi i na svojoj koži oseća svaki policijski službenik u Srbiji.

Na jutrošnjem gostovanju televiziji „Pink“ ministar Nebojša Stefanović je jasno i glasno poručio i kriminalcima i javnosti da je policijski poziv izuzetno odgovoran i rizičan, da policajci svakodnevno rizikuju svoje živote radi bezbednosti građana, da su policajci spremni na taj rizik, ali i da očekuju zaštitu države i podršku vlasti na tom časnom putu. I da će je i dobiti!

Po prvi put je rečeno direktno, neuvijeno u razne oblande političke korektnosti, da onaj ko uperi oružje ili otvori vatru na policijske službenike mora isto da očekuje – policija će uzvratiti vatru i napadača lišiti života! I da policija na to ne samo da ima pravo već i zakonsku obavezu. Nadamo se da te reči dolaze iz iskrene namere države da konačno zauzme gard prema kriminalcima svih vrsta, da pomogne policijskim službenicima da rade svoj posao bez bojazni da će biti šikanirani u javnosti, ostavljeni na vetrometini i na milost pravosuđu koje do sada nije pokazalo da je doraslo takvim situacijama.

Naprotiv, pravosudni organi nam iz dana u dan pokazuju da i dalje ne shvataju svoju ulogu, i dalje napadači na policajce brže izađu iz pritvora nego povređeni policajci iz bolnica! I dalje sudije blagonaklono ili barem nedovoljno strogo, gledaju na izvršioce najtežih krivičnih dela, posmatrajući ih kao žrtve, valjda vođeni onom starom komunističkom kako je čovek naše najveće bogatstvo.

Govorio je ministar u emisiji i o svojim nastojanjima da izdejstvuje jednokratnu novčanu pomoć za zaposlene u MUP, što bi svakako bilo pohvalno i dobrodošlo, no to ćemo uzeti sa rezervom, jer, setimo se, bilo je takvih obećanja i ranije. Ali su ta obećanja i ostala samo to – obećanja. Takođe je najavio da pripadnici policije mogu da očekuju uvećanje plate u iznosu od 10% početkom sledeće godine čime ćemo konačno doći na nivo primanja koja smo imali u leto 2014. godine, pre ukidanja „desetke“ i dodatnog smanjenja plate.

Mada su, za sada, sve to samo obećanja, ona zaista prijaju uhu svakog policajca i bude nadu da ćemo sutra spokojniji obavljati svakodnevne zadatke, sa manje strepnje po sopstvenu bezbednost i egzistenciju porodice. Sindikat srpske policije oduvek je bio žestok kritičar mnogih poteza sadašnjeg ministra, kao i svih njegovih predhodnika, ali nemamo problem da javno pohvalimo dobre poteze i izjave koje idu u tom smeru. Naprotiv, nadamo se da ćemo u budućnosti imati više razloga za hvalu nego za kritiku i spremni smo da sugestijama i predlozima, kao i pravovremenim ukazivanjem na greške, pomognemo da srpska policija i dalje ostane ono što jeste – profesionalna, dobro obučena i spremna da garantuje bezbednost svih građana.

Podsećamo da je SSP već predložio izmene Zakona o policiji koje se odnose na upotrebu vatrenog oružja, jer su postojećim odredbama ovlašćenja policijskog službenika praktično svedena na ovlašćenja običnog građanina – da vatreno oružje mogu upotrebiti samo u slučaju nužne odbrane i krajnje nužde, što je nepojmljivo za bilo koje savremeno društvo i savremenu državu, posebno imajući u vidu sve značajnije i brojnije izazove u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i izvršilaca najtežih krivičnih dela. Zbog toga smo predložili da izmenom Zakona o policiji upotreba vatrenog oružja obuhvati i situacije u kojima lice koje izvršava najteža krivična dela beži i situacije odbijanja napada na objekat ili lice koje se obezbeđuje. Zahtevali smo i da se pod napadom ne smatra ne samo potezanje i pokušaj potezanja vatrenog oružja, već i potezanje i pokušaj potezanja verne imitacije vatrenog oružja, te ponovno propisivanje izričite odredbe da se pod upotrebom vatrenog oružja od strane policijskog službenika ne smatra potezanje oružja, dovođenje oružja u položaj za upotrebu i pucanje u vis radi upozorenja ili traženja pomoći. Ujedno ovo je bio i jedan od zahteva peticije koju je SSP pokrenuo 1. maja ove godine.

Ove izmene smo predlagali još pre dve godine, na javnim raspravama prilikom donošenja aktuelnog Zakona o policiji, ali tada nismo naišli na razumevanje. Očekujemo da će sada, nakon učestalih napada vatrenim oružjem na policijske službenike i građane, ministar, Ministarstvo, Vlada, narodni poslanici i celokupna javnost imati sluha za izmene Zakona o policiji predložene od strane SSP i da će se aktivno zauzimati da one postanu sastavni deo zakona.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.