Kao što je već poznato, suočen sa izmenjenim trasama priliva ilegalnih imigranata u zemlju, Odbor za bezbednost je pre par dana doneo odluku o raspoređivanju vojnih i policijskih snaga duž granice sa susednom Republikom Bugarskom. Te uduržene snage su već raspoređene ali su naišle na velike logističke probleme na terenu, što i ne čudi s obzirom na to da su ljudi smešteni u objekte koji stoje napušteni duži niz godina. Uprkos primetnim naporima predstavnika Direkcije i Uprave policije na koordinaciji i rešavanju problema to ipak ne ide dovoljno brzo pa smo se i mi, kao odgovorna sindikalna organizacija, uz konsultacije sa rukovodstvom MUP, uključili direktno na terenu.

Naši aktivisti, predsednik RC Bor Miroslav Stojimirović i sekretar Slaviša Krecojević izvšili su danas obilazak državne granice prema Republici Bugarskoj,  u delu koji se prostire na teritoriji opštine Negotin i delom teritorije grada Zaječara, a gde su od 21.07.2016.godine, obezbeđenje preuzele kombinovane patrole pripadnika MUP-a i Vojske Srbije, koji su stacionirani u objektima-karaulama koje je u ranijem periodu koristila VS i to karauli Braćevac , karauli Gradskovo, kao i u prostorijama SGP za OBDG Mokranje.

Tom prilikom je na okolnosti uslova rada, smeštaja i ishrane, policijskih službenika radno angažovanih na datom prostoru, koje je trenutno određeno u trajanju od 15 dana, obavljen razgovor sa zamenikom načelnika Odeljenja policije PU Bor, i komandirom čete IJP PU Bor Arsić Pericom, koji je trenutno takođe radno angažovan sa pripadnicima čete IJP PU Bor. Došlo se do podataka, da zajedničkim naporima pripadnici MUP-a i VS pokušavaju da uspostave normalne uslove za boravak i smeštaj pripadnika vojske i policije, jer objekti Braćevac i Gradskovo nisu bili u funkciji oko 15 godina, i nalaze se u veoma zapuštenom-ruiniranom stanju, bez struje i vode, navodeći da je obaveza ministarstva odbrane da te uslove u što hitnijem roku obezbedi – odnosno kompletnu logistiku je na sebe preuzela Vojska Srbije.

Što se tiče ishrane obevešteni smo da će već od sutrašnjeg dana, 23.07.2016.godine, pripadnicima MUP-a biti obezbeđen i kuvani obrok, i to za ručak, dok će za doručak i večeru i dalje dobijati suvi obrok.

Od strane predsednika RC Bor Stojimirović Miroslava i sekretara Krecojević Slaviše, kao i drugih aktivista SSP na terenu, u saradnji sa lokalnom zajednicom, kao i predsednikom MZ Crnomasnica preduzeti su urgentni koraci u poboljšanju navedenih uslova, tako da su za početak obezbeđene motorne testere i trimerice, kako bi se očistio krug navedenih karaula, kao i plastični rezervoar od 200 litara, sa tehničkom vodom, koju će koristiti za održavanje lične higijene, pranje i čišćenje.

Predstavnici SSP RC Bor, zajedno sa predstavnicima RC Zaječar, Jering Andrijom i Stojadinović Igorom, a u saradnji sa načelnikom PU Zaječar Sonjom Dimitrijević, izvršili su koordinaciju sa Zavodom za javno zdravlje Timok u Zaječaru i šefom štaba za vanrednu situaciju grada Zaječara, kojom prilikom je obezbeđena mobilna ekipa za dezinfekciju i deratizaciju smeštajnih prostora karaula Gradskovo i Braćevac, osposobljeni su stari poljski toaleti i obezbeđena je cisterna tehničke vode za karaulu Gradskovo, koji će uz saglasnost predstavnika VS biti odmah iskorišćeni i upućeni na navedene lokacije.

Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru,  će dezinfekciju i deratizaciju izvršiti u što hitinijem roku u skladu sa svojim mogućnostima, a takođe će izvršiti i proveru ispravnosti vode sa kaptaža koje su nekada korišćene za snabdevanje navedenih objekta pijaćom vodom.

Daljim radom aktivista SSP RC Bor i Zaječar na terenu, uz saradnju sa lokalnom samoupravom i VS, pružiće se sva potrebna pomoć i sredstva na uspostavljanju normalnih uslova za smeštaj i rad naših pripadnika koji su radno angažovani na obezbeđivanju državne granice prema R.Bugarskoj.

Član GO SSP Srđan Jović i predsednik RC Kruševac Dejan Stojanović u kontaktu su sa kolegama raspoređenim duž granice na teritoriji opštine Dimitrovgrad, i preuzimaju mere na poboljšanju uslova boravka i rada koji su takođe jako loši. Tokom vikenda oni će da organizuju obilazak ljude na terenu i pružanje podrške i konkretne pomoći. Takođe, dužni smo da ovde pomenemo i pohvalimo naše kolege iz rukovodstva Direkcije policije i Uprave policije, kao i područnih policijskih uprava, koji su danonoćno na terenu i čine sve što je u njihovoj moći, obilaze ljude i”vrše pritisak” na predstavnike ministarstva odbrane koji su u obavezi da organizuju svu logistiku.

Podsećamo da smo i od ministra Stefanovića zahtevali izmenu odluke o teritorijama na kojima za rad sledi posebna naknada u zinosu od 1800,00 dinara dnevno:

Posebna naknada:neophodno je proširenjeliste specifičnih područja!

Služba za informisanje SSP
Miroslav Stojimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.