Beograd, 16.05.2016. godine, – Sindikat srpske policije, kao ozbiljna organizacija, sa osnovnom svrhom zaštite i unapređenja radnih pravai uslova rada zaposlnih, nastavlja da poslodavcu ukazuje na probleme sa kojima se suočavaju naši članovi ali ostali zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Jedan od banalnih, ali po zdravlje zaposlenih jako ozbiljnih problema, predstavlja činjenica da klima uređaji, koji su postavljeni na objektima-kućicama u kojima borave policijski službenici žandarmerije, nisu servisirani duži vremenski period (nije menjan filter klime kao ni osnovno čišćenje) što za posledicu može imati ugrožavanje zdravlja policijskih službenika. Te opasnosti smo svi svesni, ona je naročito izražena ako uzmemo u obzir da kućice imaju površinu od svega 2-3 metra kvadratna a da kroz njih cirkuliše veliki broj policijskih službenika koji dnevno provedu i po 12 časova u tom prostoru.

Te posledice, narušeno zdravlje i troškove lečenja, preko fonda za zdravstveno osiguranje, plaćamo svi zajedno. Mišljenja smo da je kao i uvek bolje reštiti uzrok problema i sprečiti nastanak istih, nego rešavati njihove posledice. Iz tih razloga smatramo da je neophodno da što pre bude izvršeno kompletno servisiranje pomenutih klima uređaja.

Takođe, možda još i veći problem, samo sa drugog aspekta, predstavlja činjenica da policijskim službenicima, koji rade na pomenutim mestima, nije omogućena upotreba toaleta. Opet moramo da napomeno da policijski službenici rade smenski i da su angažovani po 12 sati dnevno. I dok se preko dana policijski službenici „snalaze“, problem je naročito izražen u noćnim smenama jer ugostiteljski objekti ili državne institucije ne rade  u to vreme. Postojeće službe obezbeđenja zaključavaju objekte i njihovi radnici nisu zainteresovani, niti su u obavezi, da u pola noći otvaraju vrata policijskim službenicima i omogućuju im korišćenje toaleta.

Radi se o objektima koji su od posebnog značaja za Republiku Srbiju kao i diplomatsko konzularnim predstavništvima, koja su obično na eksluzivnim  lokacijama, što ovaj problem čini još većim, jer zaista ne želimo da turisti ili novinari fotografišu  policajca dok na javnom mestu vrši nuždu, te iz tih razloga i ukazujemo na ovaj problem. Dovoljno smo i ovako uniženi i osramoćeni tako da nam taj dodatni luksuz ne treba.

Policijski službenici su, trenutno, prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju, i neretko značajno udaljavaju od objekta obezbeđenja, radi odlaska u toalet, čime se dovodi u pitanje i bezbednost tog objekta kog čuvaju.

Jedan od načina rešavanja problema bi bio taj da se na višem nivou napravi dogovor i zvanično nam se odobri upotreba toaleta u pojedinim javnim instirucijama (Opštine, Klinički centar itd…). Jer ovako je ostavljeno na dobru volju obezbeđenju-portiru da li će omogućiti policijskim službenicima upotrebu toaleta.

Zvanično smo se bratili starešinama u Odredu žandarmerije u Beogradu, usmeno su se složili da navedeno predstavlja ozbiljan problem i sada očekujemo njihovu reakciju na tom planu, kao i brzu realizaciju. Verujemo da na višim instancama neće biti problema oko finansija, ali smo, kao sindikalna organizacija, spremni da pomognemo i na tom planu. Ukoliko zatreba, očekujemo pomoć i podršku i drugih sindikata u MUP-u, konretnu i realnu, dok rešavanje problema bude u toku. Mada će neki možda, po staroj praksi, sačekati epilog i onda se pohvaliti tuđim radom.

Predsednik SSP SG OŽ Beograd
Nikola Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.