Novi Pazar, 08.06.2016. godine, – Da nikada nema opuštanja i nema naivne intervencije, kao što su nas učili u školama, dokazao je i jučerašnji događaj u Novom Pazaru kada je izvesni P.H iz tog grada sekirom napao patrolu policije.

Naime, dvočlana patrola je, postupajući po naredbi suda, došla u dvorište i kuću pomenutog, i na uljudno i kulturno obraćanje policijske službenice, koja ga je pozvala da pođe sa njima jer je postojala naredba za dovođenje,  on je odgovorio tako što je iz hodnika kuće uzeo sekiru podigao je iznad glave izamahnuo ka njoj uz preteće reči „beži s vrata, ubiću te“! Naravno, koleginica se taktički povukla, štiteći na taj način i sebe i napadača od njega samog. Nakon dolaska pojačanja i ponovnog poziva na predaju, ponovila se identična situacija i preteće reči „Izlazite mi iz avlije, ubiću nekoga. Neko će da strada, ili vi ili ja.“

Nakon toga što se P.H. zaključao u kuću, policajci su nasilno otvorili ulazna vrata i savladali napadača, brzo i vešto, tako da nije došlo do bilo čijeg povređivanja. Nakon privođenja u policijsku stanicu i konsultacije sa dežurnim državnim tužiocem, nastupio je, svima nama, dobro poznati scenario – tužilac se izjasnio da se ovde radi o krivičnom delu napada na ovlašćeno službeno lice iz čl. 323 st. 3 Krivičnog zakona, ali da se lice pusti i prijava ide u redovnom postupku! Srećom, postojala je naredba Prekršajnog suda iz Novog Pazara, po kojoj je i postupano u konkretnom slučaju, te je napadač na policajce ipak završio iza rešetaka.

Ovaj događaj je potvrdio poznatu činjenicu da MUP Srbije ima u svojim redovima profesionalce, koji su dovoljno obučeni i profesionalni da ispravno reaguju u kriznim situacijama, ali i činjenicu koja se često olako zaboravlja, da su pripadnici policije pre svega humani ljudi i da su iz tog razloga i ovom prilikom pribegli merama prinude u najmanjoj mogućoj meri u želji da napadača ne povrede, mada su imali osnova za daleko drastičnije mere. Sindikat srpske policije ovim putem se zahvaljuje kolegama iz Novog Pazara, svima koji su učestvovali u ovoj akciji, na pokazanoj zrelosti i profesionalnom pristupu.

Ono što nije dobro, jeste „mlaka“ reakcija tužilaštva, koje i u Novom Pazaru, ali i u skoro svim gradovima, napadače na policijske službenike, najčešće, ne zadržava, pusta ih na ulicu istog momenta i tako stvara nesigurnost i kod građana i kod policajaca! Uprkos javnih zakljinjanja političara da je „napad napolicajca – napad na državu“, u praksi se ništa ne menja, i dalje su policijski službenici nezaštićeni, pa su samim time i napada na nas sve češći i češći.

Ne možemo a da se ne zapitamo do kada će to tako biti? Da li će ova država ikada stati iza onih koji je štite? Da li neko ima volje i snage da takvu praksu prekine, ili će policajci i dalje ostati nezaštićeni, usamljeni borci za sigurnost građana!?

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.