U nedelju, 10. septembra, u ranim jutarnjim časovima, tačno u 03,10 časova izvršeno je krivično delo na štetu policijskog službenika S.S. u Lazarevcu u ulici Branka Radičevića. Tom prilikom policajac je zadobio teške telesne povrede i nalazi se na lečenju, na ortopedskom odeljenju Kliničkog centra srbije.

Naime, prilikom vršenja redovne, preventivne kontrole vozila i putnika u saobraćaju, policijski službenik je pokušao da zaustavi putnično vozilo „Opel astra“, ali je vozač, na pokazan znak, najpre zaustavio vozilo a u momenti prilaska policajca vozilu, isti je iznenada velikom brzinom krenuo unapred, udario policajca, oborio ga na kolovoz i napustio lice mesta u nepoznatom pravcu. Do momenta pisanja ovog teksta, ni vozač, ni vozilo, nisu identifikovani.

Sindikat srpske policije podržava napore kolega kriminalističke policije iz Lazarevca i Beograda, koji preduzimaju opsežne mere i radnje na otkrivanju izvršioca ovog nedela i njegovom privođenju pravdi. Ne sumnjamo da će istraga biti uspešno okončana. Ali smatramo da to nije dovoljno.

Zahtevaćemo od javnosti i medijskih kuća da izvrše pritisak kako bi taj vinovnik bio i adekvatno kažnjen za delo koje je izvršio – ubistvo u pokušaju! Da se ne ponovi istorija i on bude kažnjen na minimalnu kaznu zatvora ili čak i uslovnu kaznu, pod raznoraznim izgovorima i olakšavajućim okolnostima.

Takođe, SSP će u narednom periodu tražiti sastanak sa načelnikom Uprave saobraćajne policije na kojem ćemo predložiti ukidanje takozvane preventivne kontrole učesnika u saobraćaju i pojačane akcije na alkohol, barem u noćnim satima. Nužno je da se pogledamo u oči, da prihvatimo velike društvene promene koje su tu – da prihvatimo kako više nismo bezbedni kako je to slučaj bio u prošlosti, da nam je društvo kriminalizovano. Ne postoje više bezbedni uslovi za preventivne kontrole, ne postoje ni dovoljno dobri razlozi za takvo nešto. Jednostavno, treba pratiti saobraćaj a u slučaju uočenog prekršaja u akciju krenuti uz maksimalne mere bezbednosti, dugo naoružanje, zaštitne prsluke, veći broj policajaca…

Vreme je da policijske akcije iz holivudskih filmova vidimo na našim ulicama!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.