Da ne preterujemo, ali u svakoj organizacionoj jedinici postoji bar jedan rukovodilac koji svojim ponašanjem, odnosom prema zaposlenima i ovom ministarstvu iritira kolege i kolegenice, narušava jedinstvo i međuljudske odnose. Koristeći svoju funkciju i položaj,  ove „starešine“ zloupotrebljavaju dobijeno poverenje od strane nadređenih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jer njihovo bahaćenje zna često i da prevrši svaku meru.

Jedan u nizu takvih primera, dolazi nam iz jedne policijske stanice u PU za grad Beograd.  Ispred ove organizacione jedinice, postoji parking prostor namenjen za parkiranje vozila zaposlenih, ali i građana koji dolaze u zgradu radi ostvarivanja svojih prava: prijave slučaja, vađenja dokumenata, informisanja i td.  Jedno parking mesto na ovom prostoru izgleda kao da se još uvek nalazimo u sedamdesetim godinama prošlog veka. U dobrim starim vremenima, takva mesta su za dobavljače i radnike bila čuvana na specifičan način – postavljanjem određenog predmeta na sredini prostora.

Vodeći se logikom da dobre stvari iz prošlosti ne treba menjati, zamenik komandira ove policijske stanice došao je do fenomenalne ideje – rezervisao je jedno parking mesto za svoje privatno vozilo. Zanemarimo čak i činjenicu da je rezervisao ono što njemu uopšte nijednim propisom ne pripada. Međutim, ne možemo preći preko izdatog usmenog naređenja svim policijskim službenicima koji rade na obezbeđenju objekta. Prema tom naređenju, pored redovnih obaveza, njihova dodatna dužnost je i da obezbeđuju jedno određeno parking mesto isključivo i samo za potrebe nesmetanog prilaska i parkiranja privatnog vozila zamenika komandira ove stanice, u bilo koje doba dana i noći.

 

„Prisvojeno“ parking mesto nalazi se odmah pored objekta za obezbeđenje (tzv kućice). Neretko se dešava da prilikom obilaska zgrade, upućivanje stranaka i sl. policijski službenik na vreme ne primeti promene i tada parking mesto iskoriste građani koji usled hitnosti prijavljuju događaj. I tada nastaje problem. Policijski službenici na obezbeđenju zgrade od strane zamenika komandira trpe razne vrste kritike pod pretnjom promene radnog vremena, mesta rada i sl.

S druge strane, građani, ali i ostale kolege, od istog policijskog službenika sa pravom zahtevaju da se ukloni rezervacija sa ovog parking prostora u vidu stare slomljene stolice, kako bi mogli da parkiraju svoja vozila. Potom nastaju nesuglasice, nepotrebne rasprave, narušavanje međuljudskih odnosa i td. A sve to zbog usmenog naređenja zamenika komandira.

Sindikat srpske policije je proverio sve navode iz teksta. Na licu mesta uočili smo da je pored objekta za obezbeđenje za potrebe parkiranja privatnog vozila zamenika komandira ove policijske stanice rezervisano parking mesto na stari dobar način –  polomljenom stolicom na sredini. Nije nam poznato čak ni da li zamenik komandira ima odobrenje od strane nadređenih – načelnika PS ili komandira PI, ali sudeći po okolnostima, verovatno postoji njihovo prećutno odobrenje.

Da li i kod vas drage kolege i kolegenice postoje ovakvi slučajevi? Šaljite nam fotografije…

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić