U proteklih nekoliko meseci zabeleženo je više oštećenja i uništenja imovine policijskih službenika, uglavnom privatnih putničkih vozila. Tako su zabeležene paljevine putničkih vozila u Nišu, Tutinu, Novom Sadu, Somboru… Neka od ovih krivičnih dela su rasvetljena, druga su i dalje u fazi istrage… Ono što je sigurno ostaje gorak ukus svakog policijskog službenika na ovakve događaje…

Pre dva dana, drugi put, oštećeno je putničko vozilo saobraćajnog policijskog službenika u Sjenici. Ne tako davno, najpre je NN izvršilac isekao pneumatike na privatnom vozilu kolege. Ovaj slučaj do danas nije rasvetljen, da bi pre dva dana NN lice razbilo zadnje vetrobransko staklo na vozilu.
Sindikat srpske policije, osnovano postavlja pitanje: Koliko smo zaštićeni kao policijski službenici koji služe i štite državi i njenim građanima svakodnevno sukobljavajući se sa licima iz kriminogene sredine, višestrukim recidivistima u izvršenju krivičnih dela i teških prekršaja sa elementima nasilja, dosledno primenjujući ovlašćenja i sprovodeći zakon? Odgovor nam daju devijantne pojave koje su zabležene u poslednje vreme. Sve je veći broj napada na imovinu policijskih službenika koje se dovode ili mogu dovesti u vezu, direktnu ili indirektnu, kao posledica primene ovlašćenja i postupanja u vezi sa radom.
Takođe, beleženi su napadi pored imovine, na život i telo policijskih službenika van službe za vreme, npr. dok šetaju sa porodicom i tsl. Na ovakve mučke i krajnje kukavičke napade ne može se uticati neposredno, ali ono što je primećeno jeste da je izostala adekvatna reakcija institucija, odnosno nadležnog tužilaštva prilikom određivanja mera lišenja slobode i zadržavanja do 48 časova, te zahtevanje određivanja pritvora. Zatim, određivanje pritvora kada je u pitanju odluka nadležnih sudova. Blagim odnosom prema učiniocima ovakvih krivičnih dela šalje se pogrešna poruka potencijalnim napadačima, ohrabruje se napad na policajca, a kasnije i druge predstavnike državnih organa među kojima su i sami tužioci, advokati, sudije.
Jedno od osnovnih policijskih pravila u postupanju i pružanju pomoći građanima je zaštititi sebe da bi mogao druge, jer kako zaštititi druge ako nismo u stanju zaštiti sami sebe? Ovde pre svega mislimo na Ministarstvo unutrašnjih poslova i službu u celini ne na pojedinca-pripadnika MUP-a, da se sam zaštiti. Zbog toga Sindikat srpske policije inisistira na zaštiti policijskih službenika, pružanju pomoći i obeštećenju policijskih službenika kojima je šteta nanešena, te hitno i prioritetno rešavanje i sprovođenje istražnih mera i radnji radi što bržeg rasvetljavanja krivičnih dela i privođenja izvršioca pravdi!

 

Služba za informisanje 

Boban Đorđić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.