У данашњем штампаном издању дневног листа Политика изашао је текст под називом „Правосуђе благо према нападачима на полицајце“, у потпису новинара Александра Бојовића. У тексту се наводи низ статистичких података о броју кривичних дела и прекршаја извршених на штету полицијских службеника и сасвим исправно се, од стране новинара, указује на основни проблем – благу казнену политику правосуђа према изгредницима.

Лепо је што угледна новина, каква Политика без сумње јесте, пише о теми која боли све полицијске службенике, ал није лепо и што се у тексту прећуткују или искривљују неке битне ствари, можда нехатно али морамо да реагујемо, истине ради.

Најпре морамо да укажемо како протест полицијских службеника испред суда у Новом Саду, 6. фебруара 2017. године нису организовали “полицијски синдикати” – већ СИНДИКАТ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ, а неколико других синдиката је подржало скуп. Нажалост, та је подршка била само декларативна. Можда је ово новинару промакло као небитно, али је нама, а верујем и свим запосленима у МУП, јако битно да се зна ко од синдиката води истинску борбу и залаже се за права колега.

Боли нас и чињеница да су у тексту цитиране изјаве некадашњих начелника и адвоката, који су свакако квалификовани да говоре на задату тему, али је недопустиво да нема ни једне изјаве тренутних актера, осим неименованих извора из Министарства правде и Министарства унутрашњих послова. Уколико је новинар наишао на зид ћутања у министарствима, а верујемо да јесте, онда је то требало јавно и написати. То би само поткрепило нашу тврдњу да најодговорније у овом друштву проблем учесталих и све бруталнијих, некажњених напада на полицајце, једноставно не занима.

Новинари су увек у могућности да добију адекватне саговорнике у Синдикату српске полиције, што је и овог пута био случај, те нас заиста чуди да у тексту не преносе нашу изјаву, дату телефонским путем, поводом дешавања након протеста, а која је гласила овако некако:
“Министар унутрашњих послова и директор полиције ништа нису урадили након нашег протеста, нису нам чак ни одговорили на допис и захтев за састанак. Једини гест министра је био тај да се састао са председавајућим свог омиљеног “синдиката”, фотографисао се за медије и изјавио оно чувено да су напади на полицајца напади на државу и да неће бити толерисани!”

Свима је јасно да од такве изјаве нема користи, осим можда личне промоције, и не случајно, на  протесту незаштићених полицајаца у Новом Саду централна парола била је управо: „Ако је напад на полицајца напад на државу, колико пута су до сада убили Србију?“

У тексту се даље наводе изјаве некадашњих начелника Новаковића и Бањца, који се залажу за пооштравање законских одредби, као и неименовани извори из министарстава који говоре да се нешто ради на том плану. То није оно што смо ми у ССП тражили. На нашем трагу је адвокат и некадашњи коминистар Прелевић који каже да су предвиђене казне сасвим довољне, да су на нивоу европских, али да је проблем у њиховој примени у пракси. Управо то је оно што ССП тражи – доследну примену закона, према свима. Још једна парола са поменутог протеста гласила је: „Нека буде закон. Нека буде суров. И нека буде за све!“

Са одржаног скупа смо јавно позвали тужиоце и судије да и они проговоре о притисцима које трпе! Не желимо да мислимо да су корумпирани сви они који нападаче олако пуштају на слободу, склонији смо да поверујемо да се плаше и да су под притиском! Најчешће политичким!

ССП захтева строжу казнену политику, строжу примену закона а не строже законе, који су сами по себи поприлично добри. А за такво нешто је потребан друштвени консензус, до ког се долази разговорима, усаглашавањем ставова, организовањем округлих столова уз учешће струке али и јавности. То ми очекујемо од нашег министра, конкретне кораке и акције, а не декларативне изјаве!

На том путу новинаре не видимо као непријатеље већ као сараднике, очекујемо помоћ свих медија, јавности и друштва у целини, јер кад нас полицајце једном дефинитивно згазе, неће преостати нико да штити ни новинаре ни било ког другог!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

politika3

politika1

politika2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *