U današnjem štampanom izdanju dnevnog lista Politika izašao je tekst pod nazivom „Pravosuđe blago prema napadačima na policajce“, u potpisu novinara Aleksandra Bojovića. U tekstu se navodi niz statističkih podataka o broju krivičnih dela i prekršaja izvršenih na štetu policijskih službenika i sasvim ispravno se, od strane novinara, ukazuje na osnovni problem – blagu kaznenu politiku pravosuđa prema izgrednicima.

Lepo je što ugledna novina, kakva Politika bez sumnje jeste, piše o temi koja boli sve policijske službenike, al nije lepo i što se u tekstu prećutkuju ili iskrivljuju neke bitne stvari, možda nehatno ali moramo da reagujemo, istine radi.

Najpre moramo da ukažemo kako protest policijskih službenika ispred suda u Novom Sadu, 6. februara 2017. godine nisu organizovali “policijski sindikati” – već SINDIKAT SRPSKE POLICIJE, a nekoliko drugih sindikata je podržalo skup. Nažalost, ta je podrška bila samo deklarativna. Možda je ovo novinaru promaklo kao nebitno, ali je nama, a verujem i svim zaposlenima u MUP, jako bitno da se zna ko od sindikata vodi istinsku borbu i zalaže se za prava kolega.

Boli nas i činjenica da su u tekstu citirane izjave nekadašnjih načelnika i advokata, koji su svakako kvalifikovani da govore na zadatu temu, ali je nedopustivo da nema ni jedne izjave trenutnih aktera, osim neimenovanih izvora iz Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukoliko je novinar naišao na zid ćutanja u ministarstvima, a verujemo da jeste, onda je to trebalo javno i napisati. To bi samo potkrepilo našu tvrdnju da najodgovornije u ovom društvu problem učestalih i sve brutalnijih, nekažnjenih napada na policajce, jednostavno ne zanima.

Novinari su uvek u mogućnosti da dobiju adekvatne sagovornike u Sindikatu srpske policije, što je i ovog puta bio slučaj, te nas zaista čudi da u tekstu ne prenose našu izjavu, datu telefonskim putem, povodom dešavanja nakon protesta, a koja je glasila ovako nekako:
“Ministar unutrašnjih poslova i direktor policije ništa nisu uradili nakon našeg protesta, nisu nam čak ni odgovorili na dopis i zahtev za sastanak. Jedini gest ministra je bio taj da se sastao sa predsedavajućim svog omiljenog “sindikata”, fotografisao se za medije i izjavio ono čuveno da su napadi na policajca napadi na državu i da neće biti tolerisani!”

Svima je jasno da od takve izjave nema koristi, osim možda lične promocije, i ne slučajno, na  protestu nezaštićenih policajaca u Novom Sadu centralna parola bila je upravo: „Ako je napad na policajca napad na državu, koliko puta su do sada ubili Srbiju?“

U tekstu se dalje navode izjave nekadašnjih načelnika Novakovića i Banjca, koji se zalažu za pooštravanje zakonskih odredbi, kao i neimenovani izvori iz ministarstava koji govore da se nešto radi na tom planu. To nije ono što smo mi u SSP tražili. Na našem tragu je advokat i nekadašnji koministar Prelević koji kaže da su predviđene kazne sasvim dovoljne, da su na nivou evropskih, ali da je problem u njihovoj primeni u praksi. Upravo to je ono što SSP traži – doslednu primenu zakona, prema svima. Još jedna parola sa pomenutog protesta glasila je: „Neka bude zakon. Neka bude surov. I neka bude za sve!“

Sa održanog skupa smo javno pozvali tužioce i sudije da i oni progovore o pritiscima koje trpe! Ne želimo da mislimo da su korumpirani svi oni koji napadače olako puštaju na slobodu, skloniji smo da poverujemo da se plaše i da su pod pritiskom! Najčešće političkim!

SSP zahteva strožu kaznenu politiku, strožu primenu zakona a ne strože zakone, koji su sami po sebi poprilično dobri. A za takvo nešto je potreban društveni konsenzus, do kog se dolazi razgovorima, usaglašavanjem stavova, organizovanjem okruglih stolova uz učešće struke ali i javnosti. To mi očekujemo od našeg ministra, konkretne korake i akcije, a ne deklarativne izjave!

Na tom putu novinare ne vidimo kao neprijatelje već kao saradnike, očekujemo pomoć svih medija, javnosti i društva u celini, jer kad nas policajce jednom definitivno zgaze, neće preostati niko da štiti ni novinare ni bilo kog drugog!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

politika3

politika1

politika2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.