Za samo 24 sata isti čovek (Antonić Stefan, 23), lokalni višestruki izgrednik, napao najmanje sedam policijskih službenika u četiri različita incidenta u Loznici i Malom Zvorniku i tom prilikom nekima od njih naneo lake i teške telesne povrede. U policijskoj stanici u Malom Zvorniku je došlo i do pucnjave, napadač se samopovredio prilikom pokušaja otimanja službenog oružja jednom od policijskih službenika. Tim povodom Sindikat srpske policije izdao je sledeće saopštenje:

Današnji incident je logična posledica svih nedostataka osnovnih uslova za rad policijski službenici i nebrige države o njima. Stalna izloženost opasnosti i rad pod pritiskom nešto je na šta su svi policijski službenici spremni i za šta su pripremani tokom školovanja. Nažalost, profesija je takva i problema će uvek biti. Ali ono na šta policijski službenici nisu pripremljeni tokom svog školovanja jeste rad u očajnim uslovima, nemaštini, lošoj ili nikakvoj opremljenosti.

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović kaže da mu je jasno da život ne može da stane i sačeka bolja vremena, da se mora raditi u uslovima koje imamo, i da se sve policijski službenici trude da daju svoj maksimalni doprinos u borbi za bezdebnost građana i stabilnost javnog reda i mira. Ali mi ne vidimo da je takva praksa i u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova i države. Naprotiv, poslodavac kao da se trudi da, dodatnim komplikovanjem procedura i naloženim merama, policajcima prilikom svakodnevnog postupanja što više oteža posao i iskomplikuje život. O besmislenosti mnogih naloženih mera ali i izmišljenih poslova i obaveza mogla bi se čitava jedna knjiga napisati. I to bi bilo malo.

Država nam svakodnevnim nemarom, olakim optuživanjem policijskih službenika, suspendovanjem i lišavanjem slobode, blagom kaznenom politikom prema napadačima na policajce, njihovim puštanjem na slobodu u najkraćem mogućem roku, daje dodatni pritisak i praktično nas onemogućava da trezveno i smireno razmišljamo prilikom postupanja.

Setimo se samo olakog kriminalizovanja sviju nas i to iz usta ministra lično, kada je početkom prošle godine govorio o hiljadama kriminalaca u našim redovima i potrebi nekakvog velikog pročišćenja naših redova. I šta se desilo? Je li ko izgubio posao zbog toga? Da li smo i dalje svi kriminalci? Ili smo velikom većinom samo obični policajci, profesionalci, posvećeni poslu i svojoj porodici u večitoj trci za preživljavanjem. Završila se ta čuvena “analiza rizika” onako kako je jedino bilo pravedno, ali je ostala velika bruka MUP u javnosti, velika mrlja nad svima nama!

U takvim neljudskim uslovima, kada policajci više nisu sigurni u sebe i u ovlašćenja koja mogu i trebaju da primene, dešavaju se i greške i incidenti. Onda dolazi do propusta, dolazi do napada, do povređivanja i policajaca i građana.

Možemo postaviti pitanje šta su nadležni preduzeli nakon našeg pisanja o problemima izazvanih nedostatkom odgovarajućih prostorija za zadržavanje u velikom broju policisjkih stanica širom Srbije? Da li su i koliko prostorija nadležni osposobili u ovih mesec dana? Zvaničan odgovor nemamo ali smo sigruni da je odgovor poražavajući – nisu ništa učinili, a opravdanje je kao i uvek „nedostatak sredstava“, uprkos navodnom budžetskom suficitu i nikad boljem stanju u državnoj kasi!

depesa zadrzavanje

Umesto ulaganja u adaptiranje prostorija pribeglo se staroj dobroj depeši – direktor policije dao je obavezujuće uputstvo da zadržana lica čuvamo u službenim prostorijama koje nikako nisu tome namenjene. Naravno da tako nešto ne samo da bespotrebno troši ljudske resurse (a samo kod nas u MUP su ljudi najjeftiniji umesto najskuplji resurs, no to je druga tema) već i zaposlene dovodi u potencijalnu, sasvim nepotrebnu opasnost, koju je uz malo dobre volje moguće eliminisati!

Povodom ovog događaja u međuvremenu se oglasio i ministar unutrašnjih poslova, vest je pod naslovom “Stefanović: Oštre kazne za napad na policiju”objavio portal Mondo, a mi vam je prenosimo:

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša stefanović izjavio je povodom napada na policijske službenike u Malom Zvorniku da će insistirati da svi oni koji se drznu da napadnu policajce budu oštro kažnjavani. On je objasnio da su policajci napadnuti prilikom obavljanja svoje redovne dužnosti i da je to uradio čovek koji je pomislio da je sasvim normalno da napadna policijske službenike.

Nakon ovakve vesti ne možemo a da ministru ne postavimo sledeća pitanja:
– Šta ste preduzeli povodom našeg javnog obraćanja, uličnog protesta i traženja zaštite policijskih službenika?
– Da li ste pročitali naš dopis u kom smo tražili sastanak na kojem bi vam predložili ideje za konkretne akcije kako bismo nešto promenili po tom pitanju?
– Osim fotografisanja i javnog zaklinjanja kako nećete tolerisati napade na policajce, šta ste još konkretno preduzeli?
– Da li ovo zalaganje za “oštro kažnjavanje” važi za sve napadače, bez obzira na njihov status u društvu ili članstvo u nekoj političkoj organizaciji?
– Kad ćete naći vremena za sastanak sa sindikalnom organizacijom koja okuplja preko sedam hiljada zaposlenih u MUP?

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.