РАД ЗА ВРЕМЕ ВАСКРШЊИХ ПРАЗНИКА

Свим нашим члановима, свим колегиницама и колегама који прослављају предстојеће васкршње празнике желимо да их проведу у здрављу, срећи и задовољству, а осталима угодан "продужени викенд". Оне који буду морали да раде на дане празника чека адекватно увећање плате!

РАД ЗА ВРЕМЕ ВАСКРШЊИХ ПРАЗНИКА
Share Button

Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији („Сл. гласник РС“, бр. 43/2001, 101/2007 и 92/2011) васкршњи празници се празнују почев од Великог петка закључно са другим даном Васкрса (члан 2. тачка 2), што значи да се ове године празнује почев од 6. априла (петак) закључно са 9. априлом (понедељак).

Запослени у време државних празника има, поред основне зараде има право и на:
1) право на накнаду зараде за време одсуства са рада на дан празника и
2) право на увећање зараде за рад на празник.

У складу са чланом 187. ставов 1. тачком 2. Закона о полицији (Сл. гласник РС“, бр. 6/2006 и 24/2018), запослени има право на увећану зараду за рад на дан празника који није радни дан – за сваки сат рада у висини 121% вредности радног сата основне плате.

Дакле, за рад од петка 6. априла до понедељка 9. априла следује увећање плате!

У односу на државне празнике, који се померају на наредни радни дан, ако падну у недељу, верски празници се не померају. Ако један од наведених верских празника падне у недељу, слави се на тај дан и запослени немају право по том основу да не раде наредног радног дана.

Свим нашим члановима, свим колегиницама и колегама који прослављају предстојеће васкршње празнике желимо да их проведу у здрављу, срећи и задовољству, а осталима угодан „продужени викенд“.

Срећни празници!

Ваш ССП!

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!