Kraljevo – Dana 29.3.2018. godine sa početkom u 10.00 časova održan je sastanak predstavnika Sindikata srpske policije sa načelnikom PU Kraljevo Željkom Rajkovićem i njegovim saradnicima: načelnikom OP Goranom Terzićem, načelnikom OKP Sašom Stojkovićem i načelnikom OSP Radovanom Čurlićem. Delegaciju SSP-a činili su: predsednik Lazar Ranitović, član GO SSP i predsednik RC Kraljevo Srđan Trajković, zamenik predsednika RC Kraljevo Žarko Aleksić, predsednik SG Kraljevo Miroslav Jaćović i predsednik SG OKP Kraljevo Nikola Salević.

Nakon pozdravnih reči u kojima je izražena obostrana namera da se svi problemi reše na obostrano zadovoljstvo, te da se eventualni budući problemi mogu rešavati i ad hoc, tj. što pre u neposrednom kontaktu predstavnika SSP RC Kraljevo i rukovodilaca PPU u Kraljevu.

Prva tema sastanka bilo je nagrađivanje policijskih službenika, odnosno da nagrađivanje treba da bude posledica isključivo ostvarenih rezultata, sa čim se složio i gospodin Rajković. S druge strane, Jaćović je izneo primer gde to nije bio slučaj – navodeći da patrola koja je pronašla izvesnu količinu marihuane nije nagrađena, na šta je Rajković saopštio da će ta patrola zasigurno u narednom periodu dobiti uvećanje na platu zbog tog rezultata.

Predstavnici SSP-a su potom predložili da se na sektoru oformi još jedna interventna patrola, a kako bi se olakšao posao sektorskim radnicima. Načelnik Rajković je naveo da je jedna patrola već oformljena, a da će, u slučaju potrebe i mogućnosti, oformiti još jednu.

Jedna od tema je bio i nedostatak dela opreme i materijalno-tehničkih sredstava. Konstatovano je da je izvršena nabavka određenog dela opreme i materijalno-tehničkih sredstava, ali da to još uvek ne zadovoljava potrebe zaposlenih. U narednom periodu će se, u skladu sa mogućnostima Ministarstva, nastaviti opremanje policijskih službenika i kancelarija.

Predstavnici SSP-a su ukazali na problem nepravilnog obračuna naknade za dolazak i odlazak sa posla (putne troškove), kojom prilikom je načelnik Rajković rekao da mu to nije bilo poznato, ali je naložio svojim saradnicima da se izvrše odgovarajuće provere i otkloni svi uočeni propusti u vezi sa obračunom putnih troškova.

Sledeća primedba predstavnika SSP-a se odnosila na polugodišnje i godišnje ocenjivanje, tj. da još uvek svim radnicima nisu saopštene i dostavljene ocene, iako je rok za saopštavanje ocene iz drugog ciklusa ocenjivanja istekao 31. januara, a za uručenje obrasca konačne godišnje ocene rada 1. februara. Načelnik Terzić je ovu činjenicu pravdao tehničkim problemima. U međuvremenu su saopštene i podeljeni obrasci konačnih godišnjih ocena rada za 2017. godinu i zaposlenima za koje to nije bilo učinjeno.

Naš predlog da se noćne patrole sastoje od tri člana, rukovodstvo PU Kraljevo je ocenilo kao neizvodljivo zbog nedovoljnog broja policijskih službenika.

Naše pitanje je bilo zbog čega policijski službenici PS Raška koji su anagažovani na Rudnici ne dobijaju dnevnice. Dobili smo odgovor da oni rade dvanaestočasovno radno vreme i da im je to redovna smena, te da tokom radnog vremena dobijaju lanč pakete, pa da ih ne sleduje dnevnica. Ukazali smo na to, da s obzirom na dužinu radnog vremena, mesto angažovanja i vrstu poslova koju obavljaju, oni ipak ostvaruju pravo na dnevnicu od 75, odnosno 150 dinara, bez obzira na to što im je omogućen lanč paket. Naravno, ukazali smo na to da iznos jeste minoran, ali da je ostvarivanje ovog prava značajno za neko buduće vreme kada bi došlo do uvećanja iznosa dnevnica. Gospodin Rajković je nakon ukazanog saopštio da će kontaktirati Direkciju policije i zatražiti da ti policijski službenici dobiju dnevnice prilikom ovih angažovanja.

Teme razgovora bile su i pokretanje disciplinskih postupaka i postavljanje spiska nagrađenih zaposlenih na oglasnu tablu.

Dogovoreno je da predstavnici SSP-a, u skladu sa prostornim mogućnostima, postave svoj štand na ulazu u PU Kraljevo, a po ugledu na postojeći štand jednog drugog sindikata.

Sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi, razmenjeno je mnogo informacija, o čemu svedoči i podatak da je sastanak trajao sat i 35 minuta. Očekujemo da će pristup rešavanju problema sa ovog sastanka biti obrazac za buduću saradnju predstavnika SSP i rukovodstva PPU u Kraljevu.

Član GO SSP i predsednik RC Kraljevo
Srđan Trajković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.