Beograd, 12.10.2017. godine, – U sedištu Uprave granične policije u Palati Srbija održan je radni sastanak između predstavnika te uprave i delegacije Sindikata srpske policije. Delegaciju sindikata sačinjavali su predsednik sindikata Lazar Ranitović, zamenik predsednika Mile Lazarević, predsednica SG Bela Palanka Jelena Tasić i Bratislav Minčić sa SGP Gradina. Granična policija, jedna od najvećih uprava u ministarstvu, svoje predstavnike imala je u najvišem rukovodstvu koje je predvodio načelnik, general Milenko Božović.

Na sastanku je razmatran zaista veliki broj tema. Ukazano je na dosta materijalno-tehničkih problema i predložena su određena organizaciona rešenja koja mogu da unaprede funkcionisanje službe i uslove rada zaposlenih. Ovde ćemo pobrojati samo neke od njih, one koji su blizu realizacije, dok ćemo na ostalim problemima u narednom periodu raditi zajedno sa rukovodstvom UGP.

 • SGP Gradina

Ukazali smo na probleme u ovoj stanici a koji se tiču pre svega neprofesionalnosti rukovodilaca. Oni svojom nestručnošći i bahatosti pojedinaca dovode do onemogućavanja korišćenja prava zaposlenih. Načelnik UGP je naredio hitnu kontrolu u toj stanici i preduzimanje aktivnosti na otklanjanju utvrđenih propusta.

 • Spajanje stanica za obezbeđenje i kontrolu granice

U sklopu velikih organizacionih promena i usvajanja novog Pravilnika o unutrašnjom uređenju i sistematizaciji radnih mesta biće izvršeno i spajanje stanica granične policije. Za sada nisu poznati svi detalji o eventualnom ukidanju pojedinih radnih mesta, ali najverovatnije do toga neće doći. U novoformiranim jedinicama će rukovodioci biti postavljeni uz poštovanje pravila karijernog napredovanja i internih konkursa.

 • Sudbina SGP Sjenica

Zbog specifičnog položaja navedena stanica će najverovatnije biti ukinuta. Ljudstvo i materijalno-tehnička sredstva će biti disclocirani, odnosno preuzeti od strane drugih jedinica. Zonu odgovornosti će podeliti Tutin i Prijepolje uzimajući u obzir konfiguraciju terena.

 • Opšti i konkretni problemi zaposlenih u radu na sprečavanju ilegalnih prelazaka državne granice

Ukazali smo na veliki broj problema u funkcionisanju svakodnevnog rada zaposlenih u sklopu saradnje sa združenim snagama kojim komanduju pripadnici Vojske Srbije. Jednostavno, sistemi rada vojske i policije jesu srodni ali se razlikuju dovoljno da to u radu stvara probleme našim članovima. Rukovodstvo UGP će izneti probleme Direkciji policije koji će dalje u kontaktu i koordinaciji sa rukovodstvom Vojske Srbije pokušati da reše problematiku.

 •  Naknada za rad u otežanim uslovima i nagrađivanje

Još jednom smo ukazali na nepravdu prema pripadnicima granične policije. Nepravda se ogleda u tome da rade pojačano u teškim uslovima, da obavljaju znatno više poslova od pridodatih pripadnika združenih snaga. Više i od pripadnika stranih policija, a da pri tome jedini ne dobijaju nikakvu nadoknadu uz osnovnu platu. Pri tome se pojedine lokalne starešine pozivaju na nekakvu zabranu nagrađivanja dobijenu od strane načelnika Božovića. Načelnik je to oštro demantovao i naredio hitno slanje depeše na teren u kojoj će naglasiti potrebu redovnog nagrađivanja i stimulisanja zaposlenih u tim jedinicama.

 • Prevoz pripadnika granične policije do mesta rada

Prilikom odlaska do samog mesta rada zaposleni neretko provedu i po nekoliko sati u vožnji, i u odlasku, i u povratku. Posebno smo apostrofirali problem policijskih službenika koji su istovremeno i vozači. Oni pored redovne smene od 12 sati moraju ostati pribrani i skoncentrisani te voziti kolege po nekoliko sati. Tražimo da se ti sati vozačima uračunaju u radno vreme. Ili da se služba organizuje na neki drugi način kako bi se ljudima olakšalo. Načelnik je predložio nekoliko modaliteta koje će primeniti zavisno od dužine trajanja samih putovanja, zavisno od brojnosti ljudstva i mogućnosti promene režima rada.

 • Mobilni čitači dokumenata

Mobilni čitači nedostaju na skoro svakom železničkom i rečnom prelazu ali i na dobrom broju drumskih. Uređaji su dosta skupi a budžet ograničen. Kod uređaja dobijenih putem donacija dolazi do problema sa uvezivanjem na sistem, a to mora da reši Sektor za analitiku, telekomunikacije i informacione tehnologije. Često je problem i sa jačinom signala ili naponom struje na terenu. Rešavanje većine ovih problema očekuje se tokom naredne godine.

Materijalno-tehnički problemi u pojedinim stanicama:

 • GP Jamena – elektrifikacija

Objekat navedenog prelaza nema svu potrebnu dokumentaciju. To izaziva određene probleme za koje je prava adresa Sektor zamaterijalno-finansijsko poslovanje.

 • SGP Šid – vozila i voda

U poslednjih par dana je izvršena dodela novih vozila i stanje je porpavljeno u znatnoj meri. Stanica je snabdevena tehničkom vodom a pijaća se doprema redovno iz Lafantane, u dovoljnim količinama.

 • GP Sot – nadstrešnice, javna rasveta, toaleti

Pri kraju je projekat izgradnje potpuno novog objekta, raspisan je tender. Tokom 2018. godine biće kompletno rešeni dugogodišnji problemi na ovom prelazu.

 • GP Šid železnički – problem smeštaja SGP Srem

Dobijena je donacija od Švajcarske, predviđeno je proširenje kapaciteta SGP Srem Šid, sva potrebna odobrenja su prikupljena, postojeći objekat će biti srušen i sve spojeno u jednu novu i veću zgradu.

 • SGP Batrovci i Šid – nedostatak ljudstva

Već ovih dana stiže novih 48 službenika u UGP, svršenih akademaca, što će znatno popraviti stanje. Načelnik očekuje dodatno proširenje primenom nove sistematizacije jer se intezitet saobraćaja i broj prelazaka granice konstantno uvećavaju.

 • SGP Šid – prostorije za zadržavanje

Problem se sastoji u nedobijanju potrebnih sertifikata za te prostorije, to nije lako rešiti ali se čine napori u tom pravcu.

 • Nova uniforma

Očekuje se dobijanje kompletne nove uniforme u narednom periodu.

 • Održavanje higijene na graničnim prelazima

Ovo je ozbiljan problem koji je moguće rešiti zapošljavanjem radnika na poslovima održavanja higijene i načelnik je dao nalog da se krene u realizaciju putem ugovora o „privremeno povremenim“ poslovima.


Ovim sastankom samo nastavili rad kojim doprinosimo da granična policija bude pravo ogledalo Srbije. Možete pročitati nekoliko naših ranijih tekstova gde je glavna tema bila upravo granična policija:
http://ssp.org.rs/http:/media.ponuda.ssp.org.rs/general-milenko-bozovic/ 

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.