Sindikat srpske policije u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, kao društveno odgovorna organizacija, upozorava javnost na opasnost koja naše mališane vreba od raznih pirotehničkih sredstava! Apelujemo na roditelje da pojačaju nadzor nad svojom decom kako bi  na vreme sprečili neželjene i vrlo ozbiljne posledice koje pirotehnička sredstva mogu da izazovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će preduzeti, sigurni smo, sve mere, u skladu sa zakonom, u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, kako bi se na najmanju moguću meru sveli šanse da ova sredstva dođu u posed dece. Ali za uspeh u toj borbi i sprečavanje neovlašćene prodaje pirotehnike neophodna je pomoć čitavog društva, odnosno svest svih građana o razmerama opasnosti koje imaju pirotehnička sredstva.

Podsećanja radi, prodaja pirotehničkih sredstava je dozvoljena samo ovlašćenim prodavnicama uz sertifikat o bezbednosti . Zakonom o javnom redu i miru, članom 17.  definisan je prekršaj koji glasi: „Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novačnom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.“ Dok u stavu 3. je predviđen kvalifikovani oblik koji glasi: „ Ko prekršaj izvrši u grupi od tri ili više lica – kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana“.

 

Služba za informisanje 

Boban Đorđić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.