Sindikat srpske policije je u poslednjih mesec dana održao nekoliko sastanaka sa najvišim rukovodiocima Sektora za vanredne situacije (SVS) na temu nepravilnog evidentiranja i obračuna naknade za zaposlene tog sektora za vreme koje provedu u statusu pripravnosti.

Poslednji u nizu sastanaka održan je 27. oktobra u Palati Srbija. Na sastanku su ispred poslodavca učestvovali zamenik šefa Kabineta ministra Svetozar Radić, pomoćnik načelnika SVS Goran Nikolić, pomoćnik načelnika Sektora za materijalno-finansijsko poslovanje Drago Bjelica, pomoćnik načelnika Sektora ljudskih resursa Dragan Cvetković i šef Odseka za saradnju sa sindikatima Dragiša Anđelković. Ispred sindikata učestvovali su predsednik Lazar Ranitović i član Glavnog odbora Siniša Ćuk.

Podsećamo da je problem neevidentiranja naknade za status pripravnosti nastao pre oko godinu i po dana, nakon što je, revoltiran prikazanim enormno velikim iznosima, načelnik SVS Predrag Marić naredio strogu kontrolu po tom pitanju i krajnje restriktivnu primenu tog instituta. Naravno, to je preko noći otišlo u drugu krajnost, načelnici nižih organizacionih jedinica nisu postupali po Zakonu o policiji, niti su poštovali odredbe Posebnog kolektivnog ugovora, te su zloupotrebljavali pojam „stalne dostupnosti“ i osećaj odgovornosti i kolegijalnosti kod vatrogasaca-spasilaca, koje su van radnog vremena pozivali na intervencije.

Nažalost i pored više pokušaja da poslodavca privolimo na retroaktivan obračun i isplatu zarađenog u tome nismo uspeli. Nakon sagledavanja broja sati pripravnosti i, iz nje proisteklih, prekovremenih sati, došlo se do zaključka da su u pitanju visoki novčani iznosi. Predstavnici ministarstva su odbili naš predlog pravdajući se nepreciznim evidencijama i opasnosti od nastanka nepravde i diskriminacije među zaposlenima.

Opravdanje su pokušali da nađu i u razlogu da ta sredstva nisu predviđena budžetom i da ministarstvo trenutno nema načina da toliko novac isplati jer bi došlo do poremećaja funkcionisanja i zastoja u plaćanju nekih drugih obaveza.

SSP može i da razume ovakav stav poslodavca ali nikako ne i da ga opravda. Zaposleni su novac zaradili, nema njihove krivice za finansijske poremećaje ministarstva te bi bilo pravedno da im ostvareni rad bude plaćen. Ono što možemo da istaknemo kao pozitivan ishod ovih sastanaka jeste da do ovakvih problema neće dolaziti ubuduće. Nakon naše intervencije u velikoj većini organizacionih jedinica prave se planovi pripravnosti u skladu sa realnim potrebama i zakonskim odredbama.

Takođe, svi naši članovi, koji smatraju da mogu obezbediti precizne i potpune podatke iz evidencija, odnosno dokaze o svom radu, dobiće besplatnu pravnu pomoć u sačinjavanju predloga za vansudska poravnjanja ili eventualne tužbe pred nadležnim sudovima.

Na poslednjem sastanku bilo je reči i o nabavci novih vozila za SVS koja je planirana za narednu godinu. U pitanju je nabavak 30 novih vozila, što svakako nije dovoljno ali ipak predstavlja veliki napredak. Posle ko zna koliko vremena vatrogascima će u novim vozilima posao biti znatno olakšan. Takođe, tokom naredne godine izvesno je opremanje pripadnika ovog sektora novom uniformom i obućom.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.