Užice, 25.05.2016. godine, – Predsednik Sindikata srpske policije, gospodin Lazar Ranitović, uputio je dopis tehničkom Predsedniku i mandataru buduće Vlade Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučić, u kojem ga poziva da preduzme hitne mere u cilju poboljšanja položaja zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dopis prenosimo u celosti:

“Poštovani gospodine premijeru,

Obraćam Vam se u ime preko 8.000 članova Sindikata srpske policije i u ime svih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i apelujem na Vas da, kao jednu od prvih mera nakon formiranja nove Vlade, sprovedete u delo javno obećanu pomoć policijskim službenicima i poboljšate njihov i težak materijalni položaj njihovih porodica.

Krajem prošle godine, prilikom susreta sa reprezentativnim sindikatima u MUP, izrazili ste razumevanje za težak materijalni položaj zaposlenih i obećali novčanu pomoć. Iznos te obećane pomoći, sudeći po izjavama predsednika navedenih sindikata, kreće se između 10.000 i 20.000 dinara jednokratno, u prvoj polovini godine, i izvesno procentualno uvećanje osnovice plate do kraja ove godine. Nadamo se da iznošenje takvih obećanja u javnost nije služilo isključivo smirivanju strasti uzavrelih prilikom sprovođenja procesa racionalizacije i dekriminalizacije u MUP.

Verujemo da nije potrebno podsećati Vas na činjenicu da su mere štednje u društvu, prilikom njihovog uvođenja u jesen 2014. godine, najviše pogodile upravo zaposlene u MUP kojima je, kao jedinima u javnoj službi, u dva navrata umanjivana primanja. U ukupnom zbiru to umanjenje iznosilo je preko 15%. Takođe, umanjenjem visine naknade za rad na terenu, odnosno iznosa dnevnice, na mizernih 150 dinara dnevno, direktno su pogođeni policijski službenici koji rade u teškim uslovima na održavanju javnog reda i mira i sprečavanju eskalacije nasilja i kriminala. Taj rad i rizik koji sa sobom nosi je podcenjen i nepravedno doveden u istu ravan sa klasičnim službenim putovanjima birokrata i administracije. Jer, ne može se izjednačiti vožnja funkcionera u klimatizovanim i udobnim automobilima sa poslovima policije i vatrogasaca spasilaca, koji se ogledaju u višečasovnom neudobnom putovanju i napornom stajanju pod punom opremom prilikom obezbeđenja javnih skupova visokog rizika, obezbeđenja Kopnene zone bezbednosti ili spašavanja ugroženih elementarnim nepogodama. Naš rad nije “službeno putovanje”. Mi ne “putujemo”, već obavljamo najsloženije i najteže terenske poslove i zadatke u cilju očuvanja bezbednosti Republike Srbije i njenih građana.

Budući da u Vašim izjavama, i izjavama drugih zvaničnika, možemo čuti da su uvedene krizne mere štednje dale svoj pozitivni rezultat, da je budžet Srbije popunjen kao nikada do sada i da smo konačno „stali na zdrave noge“, a da sa druge strane imamo poraznu istinu da su policijski službenici dovedeni do ruba egzistencije, predlažemo Vam da, kao hitne mere, preduzmete sledeće:
isplata jednokratne novčane pomoći svim zaposlenim u MUP u iznosu od 20.000 dinara, najkasnije do 30. juna;
povećanje iznosa dnevnica za policijske službenike do iznosa neoporezive dnevnice u Srbiji, koji trenutno iznosi 2.168 dinara;
povećanje plate svim zaposlenim u MUP korekciojom osnovice ili koeficijenta u iznosu od najmanje 10%.

Treba istaći i da je MUP prvi i jedini državni organ koji je uspešno sproveo proces racionalizacije zaposlenih i umanjenjem za oko 5% zaposlenih, njihov broj doveo ispod granice maksimalno utvrđenog broja zaposlenih. To je posledično dovelo i do umanjenja zbira zarada u MUP za taj procenat, te za povećanje plate u iznosu do 5% nije potrebno iznalaziti nova sredstva u odnosu na ona već predviđena usvojenim budžetom.

Poštovani gospodine predsedniče, molim Vas da ovaj naš zahtev nikako ne shvatite kao ultimatum ili klasičan sindikalni populistički izlet, već kao apel predstavnika zaposlenih, iskreno zabrinutog za egzistenciju svojih kolega, za dobro funkcionisanje službe i bezbednost države u celini.

S poštovanjem,

Predsednik SSP
Lazar Ranitović”

Dopis predsedniku Vlade

Dopis predsedniku Vlade1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.