Beograd, 05.02.2015.godine, – Sindikat srpske policije nikada nije imao „dlaku na jeziku“, niti problem da svakog postavi na svoje mesto i izloži javnoj kritici. Od kolega pa do najviših starešina i samog ministra. Naravno, sve po zasluzi, odnosno u skladu sa činjenjem ili nečinjenjem. Ali uvek pravično i objektivno. Naravno, uvek smo bili spremni i da pohvalimo dobre poteze ili brze reakcije nakon naših ukazivanja na probleme.

Ovog puta ćemo javno da pohvalimo reakciju načelnika Uprave granične policije, generala Milenka Božovića. Načelnika, koga smo u poslednjih nekoliko meseci imali često priliku da pominjemo u našim dopisima i izveštajima, pa se možda mogao steći utisak da imamo nešto protiv njega lično. Međutim, kako smo već pisali, general je samo, pored ukazane časti da upravlja velikom upravom, imao i nesreću da tu upravu zatekne zapuštenu, sa nagomilanim problemima.

Jedna od neverovatnih nasleđenih 12647820_967944919966331_1936321104_nsituacija jeste i ta da smo imali policijske službenike na graničnim prelazima, koji su dužnost obavljali bez sredstava prinude. Zamislite policajca bez vatrenog oružja, službene palice i sredstava za vezivanje! I to duže od godinu dana! Godinu dana starešine u Stanici granične policije pokušavali su da za ljude obezbede opremu, obraćali se, više puta, nadležnima u Regionalnom centru, ali je odgovor uvek bio siti – nema, strpite se!

Nakon saznanja o tome, dobijenih sa terena, predsednik SSP Lazar Ranitović uputio je dopis 02.02.2016. godine generalu Božoviću, kojim ga je upoznao sa problemom i zatražio otklanjanje tog propusta. Usledila je hitna reakcija, general Božović je naredio odgovornima u Regionalnom centru granične policije, da problem reše u roku od tri dana. I zaista, nakon samo dva dana, juče 04.02.2016. godine startovalo se sa podelom opreme, i danas su svih devet policijskih službenika SGP Batrovci, nakon godinu dana čekanja, zaduženi osnovnim sredstvima prinude.

Da je sreće, kao što nije, o ovome danas ne bismo ni pisali, policajci bi odavno imali sredstva za rad. Ali, kako neko davno reče „tamo gde prestaje logika, tu startuje MUP Srbije“, mi danas imamo priliku i zadovoljstvo da pohvalimo reakciju koja je sasvim logična i očekivana, ali ne baš i uobičajena kada je u pitanju naše ministarstvo koje obiluje komplikovanim procedurama i administrativnim zavrzlamama. Skoro da je za rubriku „verovali ili ne“!

Nadamo se da su izvršene odgovarajuće provere i utvrđeno da li ovakvih i sličnih propusta ima i u drugim regionalnim centrima UGP, i da će, ukoliko postoje, biti otklonjeni u što kraćem vremenskom roku.

Sindikat srpske policije nastaviće i ubuduće da ukazuje na probleme i propuste u funkcionisanju službe, ne zbog želje za senzacionalnošću i samoreklamerstvom, kako to nažalost rade neki od naših kolega, već isključivo radi poboljšanja uslova rada zaposlenih, podizanja efikasnosti MUP i sveukupne bezbednosti države i građana.

Dopis upućen načelniku UGP,upućen 02.02.2015. godine, možete pročitati OVDE

Šef službe za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.