Sindikat srpske policije najoštrije osuđuje zloupotrebu događaja u Pećincima i pokušaj političara da u svoje prljave borbe uvuku policijske službenike koji profesionalno i odgovorno izvršavaju sve službene obaveze.

U javnosti su optuženi i već oglašeni odgovornima članovi uviđajne ekipe u Pećincima, jer su „izašli na lice mesta tek nakon tri sata od prijave događaja“. To je manje-više tačno, ali se niko, pre osude tih kolega, nije zapitao zašto je to tako. Političari, odavno naviknuti na razne privilegije, nama običnim smrtnicima nezamislive, ne žele ili ne mogu da shvate realne probleme policajaca na terenu. Da li su možda pomislili da je uviđajna ekipa imala drugi započet posao? Ili su očekivali da život stane, sve drugo bude zanemareno i da se sva policija sveta stavi njima na raspolaganje?

Sa koliko vremena čekanja bi bili zadovoljni? Sat vremena? Pola sata? Pet minuta?

Čekanje na uviđajnu ekipu skoro tri sata jeste naša profesionalna bruka, to treba priznati, ali i objasniti zašto je to tako. Najpre treba odmah reći da u Policijskoj stanici u Pećincima ne radi ni jedan kriminalistički tehničar i da je inspektor morao da sačeka njegov dolazak iz Rume. Manje je poznato i to da u samim Pećincima kriminalistički inspektori rade samo prvu smenu, zbog manjka ljudstva. Takođe, javnost treba da zna i da o samom uviđaju, o izlasku ili neizlasku na lice mesta, odlučuje mesno nadležni tužilac a ne policija. Naravno, odlučuju i policijske starešine koje, sprovodeći naložene mere štednje, u cilju smanjenja troškova, oklevaju sa izdavanjima naloga za prekovremeni rad. Sve te komplikacije i konsultacije odnose dragoceno vreme a donose kašnjenje.

Možemo ovog puta i da zanemarimo pravila forenzičke struke koja nalažu da je vršenje uviđaja, radi kvalitetnije obrade lica mesta i prikupljanja svih relevantnih tragova, svrsishodnije vršiti na dnevnom svetlu. Ali ne možemo a da ne zapitamo koliko vremena obični građani čekaju na dolazak uviđajne ekipe? Vrlo često i po celu noć, do jutarnje smene! Razlog leži u tome što su kriminalističkoj policiji, nakon početka pune primene prvog PKU za policijske službenike 2012. godine, ukinute noćne smene u većini policijskih stanica. Neko je tada izračunao da će država osiromašiti zbog dodatka za noćni rad pripadnicima kriminalističke policije! Treba reći i da u većini organizacionih jedinica starešine izbegavaju da izdaju naloge za pripravnost. I na tome se štedi! SSP godinama ukazuje na taj problem ali na strani poslodavca nije bilo previše sluha za njegovo rešavanje.

Ali kad se u javnosti digne prašina onda drvlje i kamenje na obične izvršioce. Danas je glavni problem kašnjenje inspektora i tehničara, premda je na licu mesta bila patrola koja je obezbedila sve tragove i čijim samim prisustvom su bili bezbedni i članovi porodice na čiju štetu je izvršeno krivično delo. Ono što su policijski službenici, obični izvršioci, mogli da urade, ono što je bilo do njih, uradili su krajnje odgovorno i profesionalno.

Problem prevazilazi njihovu moć, a političari su upravo ti koji nam mogu obezbediti bolje uslove za rad. Izvolite gospodo, predlažite, glasajte, menjajte zakone i unapredite službu. Najlakše je kritikovati i iznositi paušalne ocene!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.