Skip to main content

Нападнути полицајци на Новом Београду у ромском насељу


У Новом Београду 08.11.2011. године око 21.10 часова, поред ромског насеља у близини „Белвила“ полицијски службеник  и полицијски службеник-приправник, приметили су да  више лица ромске националности покушавају да се електро кабловима прикључе, са своје бараке на инсталацију  јавне уличне расвете.
С обзиром да је полицијски службеник уочио извршење кривичног дела, применио је законско  овлашћење – легитимисање лица, како би утврдио идентитет осумњичених. Том приликом издато је и наређење лицима да се удаље од стубова уличне расвете. Чекајући проверу података о легитимисаним лицима,  из правца ромског насеља према полицији почело је да долеће камење и стаклене боце, том чину су се придружили и присутни легитимисани.
Приликом напада полицијски службеник је покушао да задржи једно лице, али изненада, иза леђа полицајца задесила се ромкиња која је угризла полицајца за ногу, он је убрзо је погођен више пута каменицама и стакленом боцом  у пределу тела и врата, задобивши лаке повреде.
Због немогућности да одбрани полицајца приправника (који нема законса овлашћења у употреби средстава принуде) и себе, полицајац је  позвао помоћ.  Убрзо затим, на лице места долазе две ауто патроле ПИ Нови Београд и две патроле „Интервентне јединице 92“.
По пристизању полицијског појачања, присутни грађани су се разбежали у дубину ромског насеља, али у једном тренутку из насеља је долетела каменица која је разбила  предње ветробранско стакло возила „Интервентне јединице 92“.  Полиција је привела две малолетне и једну пунолетну особу у ПС Нови Београд где ће уз консултацију са државним тужиоцем бити даље процесуирани.
„Полиција и ако је свакодневно на удару разних обесних и нервозних грађана редовно обавља своје послове, као што се и види, спремна је и даје живот да у борби против криминала док помаже грађанима у невољи. Због тога молимо све грађане да имају обзира и разумевања према проблемима које полиција свакодневно има.“ – Истиче Марко Виријевић, председник СГ Нови Београд.
Што се саме државе тиче она нема ефикасан механизам или не жели да заштити своје полицајце који су постали мета за нападе или одстрел. Нашег министра Ивицу Дачића, министарку правде Снежану Маловић и председника државе Бориса Тадића, све судије и тужиоце јавно питамо, докле ће непоштовање закона, лоша судска пракса и мала казнена политика према осуђенима ићи далеко? Да ли је порука ове државе да у њој влада безакоње и пракса да се криминалцима, хулиганима и вандалима повлађује и да се стимулишу да се и даље баве послом као и раније или ће држава, политичари и судство, осим декларативне осуде, преузети конкретне радње да заштите полицајце и грађане Србије?
Од министра Дачића, тражимо да се више посвети унутрашњим проблемима у полицији, и да јасно полицајцима стави до знања шта предузима и шта ће конкретно предузети да се спрече напади на полицајце. Пригодна реторика и декларативна осуда и даље не даје резултате!
У Београду  09.11.2011