fbpx
Skip to main content

ЈОШ ЈЕДАН НЕКАЖЊЕНИ НАПАД НА ПОЛИЦАЈЦЕ???


Скоро да смо онемели и досадили свима вама апелима на надлежне да се уозбиље, почну да личе на државу и крену са оштрим санкционисањем нападача на полицијске службенике. Али то нема неког већег ефекта, огуглала јавност, властодршци глуви и неми, а и сами полицајци скоро као да су се помирили са судбином. Сетимо се само не баш славног одзива колега на протест на улици, баш тим поводом, након зверског пребијања колеге Јевросимова у Новом Саду.

Повређени колега у возилу хитне помоћи

Док су нас нападали као појединце, а они обично бивали у групи, то смо некако и разумели, психологија масе и повишена храброст у групи је чинила своје. Но, дошло је ново време – јуче, у Суботици, након фудбалске утакмице, појединац  је провоцирао и вређао читав вод Интервентне јединице полиције из Новог Сада, да би на крају физички насрнуо на једног од полицајца. Напао је колегу, одгурнуо га на улицу, колегу ударио аутомобил и нанео му телесне повреде, срећом лакше.

Дакле, отворена је нова страницу лудости и безочности. Охрабрени благом судском праксом, казненом политиком која је у ствари све друго само не казнена, о превенцији и одвраћању потенцијалних изгредника и да не говоримо, нападачи су све храбрији. Уверени су да, или неће уопште бити процесуирани, или ће се извући са опоменама и смешним казнама. Наћи ће доброг адвоката, „доброг“ са тужиоцима и судијама, купиће слободу новцем или познанством са неким утицајним политичарима, тајкунима, моћницима било које врсте…

Нама полицајцима остаје да се запитамо: „Докле, бре, више? И да ли ће брже колега из болнице или нападач из притвора?“

Да је у овој нашој служби било памети, да је било руководилаца са интегритетом, утакмица јуче не би ни била одиграна. У условима тропских врућина, нездраво високих температура, руководиоци МУП су били дужни да заштите здравље својих запослених, одбију обезбеђивање утакмице и тако одложе њено одигравање за неки други дан. Ко зна, мождаје баш висока температура допринела таквом понашању изгредника?

Како год било, можда под дејством алкохола, можда под утицајем наркотика а можда и додатно раздражен високом температуром, све је то дискутабилно осим једне ствари – његове убеђености у некажњавање и заштиту моћника.

Јер, полицајац је ипак само број!

Служба за инфомисање ССП
Миле Лазаревић