Skip to main content


NOVI KONKURS, STARA BOLJKA


Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je dva odvojena konkursa za upis na osnovu policijsku obuku – 549 polaznika za potrebe PU za grad Beograd i 351 polaznika za potrebe 22 policijske uprave širom Srbije. Uzimajući u obzir već najavljena dešavanja, pre svega penzionisanja na osnovu člana 173a Zakona o policiji, redovnog penzionisanja, nastupajuće sistematizacije, možemo reći da su ovi konkursi bili i očekivani. Međutim, jedna stvar nama bode u oči, a to je nemogućnost Ministarstva da konačno reši goruće pitanje u nekoliko policijskih uprava, a tiče se manjka zaposlenih. Naravno, među njima prednjači PU za grad Beograd. Menjaju se ministri, rukovodioci Uprava i Sektora, zakonski akti, ali, nastavlja se sa starom praksom….

Naime, kao jedan od uslova koje kandidat mora ispuniti da bi se prijavio na konkurs je pitanje mesta prebivališta. U tački tri je naveden uslov „da ima prijavljeno prebivališe na teritoriji organizacione jedinice za koju se raspisuje konkurs“. Možda ovo, na prvi pogled, ne bi bilo čudno, ali ako uporedimo sa ranijim konkursima, u prethodnih desetak godina, broj odziva, ali i problema koji su nastali zbog toga, možemo reći da se uporno ponavljaju stare greške. Jedna od njih je, pokušaj da se na ovaj način, PU za grad Beograd popuni sa budućim polaznicima iz unutrašnjosti Srbije

Nevezano sa kog aspekta gledali, bezbednosnog, finansijskog, psihološkog, demografskog, porodičnog, jedno je sigurno. Ovaj konkurs za prijem u radni odnos 549 budućih policijskih službenika u PU za grad Beograd, stvoriće glavobolju svima. Nemogućnost Ministarstva unutrašnjih poslova, da u Beogradu pronađe 549 kandidata, samo po sebi govori da su primanja policijskog službenika veoma mala, a obim posla i rizik povećan, ali i da je ugled ministarstva narušen iz nama dobro znanih razloga.

FINANSIJSKI I DEMOGRAFSKI ASPEKT – Setimo se samo čuvene 2010. i  2011. godine. Odluka tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, da mimo uslova konkursa i planiranja, rasporedi preko 400 svršenih polaznika COPO u PU za grad Beograd, direktno je uticala na promenu načina života tih ljudi, motivaciju u radu, rezultate rada, ali i na iznenadnom stvaranju ogromnih troškova. Zbog nerešenog stambenog pitanja u Beogradu, „novi“ policijski službenici, odlučili su, da ne menjaju svoje mesto prebivališta, odnosno boravišta. Neplanski donošena Odluka ministra je na taj način poremetila njihov porodični život, ali i budžet MUP-a, u razdelu putnih troškova. Još uvek se dobro sećamo kašnjenja u isplatama od čak 9 meseci…

Koliko su samo poziva, molbi, zahteva za premeštaje i spajanje porodice dobijali rukovodioci u PU za grad Beograd, samo oni znaju. Čak ni tadašnji direktor policije Milorad Veljović nije imao rešenja za ovaj veliki problem. A troškovi su rasli, svake godine su bili sve veći i veći. Trpeo je budžet MUP-a, a prema našim procenama, on je svake godine dopunjivan putem rebalansa, sa dodatnih 150-200  miliona dinara. Sindikat srpske policije je i tada ponudio kompromisno rešenje i posle velikih napora, uspeli smo da vratimo jedan deo zaposlenih svojim domovima. Nažalost, ne sve koji su to i želeli. A do dana današnjeg ovaj problem nije rešen.

Naravno, novih 539 mučenika, koji će iskoristiti dobru statističku mogućnost i pre konkursa se prijaviti na jedan dan u Beogradu, ne shvataju ozbiljnost ove situacije. Jureći za korom hleba, stalnim zaposlenjem (pitanje je do kada će tako biti),  u početku neće stvariti dodatne troškove sebi, a ni MUP-u. Kasnije, kada budu shvatili, jedni će, radi rešavanja stambenog pitanja, podići kredit i zarobiti pola svoje plate, a drugi, možda promeniti prebivalište i jedan dobar deo svog života provesti u autobusima. A, oni, koji se ne snađu, živeće kao podstanari. 

Najveću korist od svega ovoga imaće stanodavci u Beogradu i zadovoljno će trljati ruke. Polovinu policijske plate, koju će mučenik dobijati u Beogradu, biće odvajana u ove svrhe. Pitamo se, da li se onda isplati za ovu razliku od  20.000 dinara, napustiti toplinu svog doma i raditi kao policajac u Beogradu? Ili je možda bolje ostati, biti blizu svoje porodice i mučiti se kod privatnika za malo veći iznos od tih 20.000 dinara? I tako pustiti ovaj konkurs za prijem u PU za grad Beograd, da propadne.

A kako ovaj konkurs može uticati na bezbednost građana i imovine u Beogradu, motivacije i rezultate rada, čitaćete u nekom od narednih tekstova.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić


SLIČNI TEKSTOVI