Skip to main content

ПОЛИТИЧАРИ, НЕ УВЛАЧИТЕ НАС У ВАШЕ ПРЉАВЕ ИГРЕ


У последње време уочена је све чешћа пракса да поједини политичари својим наступима свесно раде на подизању тензија између албанског и српског становништва на југу Србије. Као на траци, ређају се јавни иступи локалних политичара, који у својим прљавим кампањама,  зарад добијања јефтиних политичких поена и гласача у негативном контексту спомињу службе безбедности Републике Србије.

Један од таквих медијских иступа је изјава локалног политичара на југу Србије, председника Демократске партије Албанаца (ДПА) Рагми Мустафе. Он је законито поступање полицијских службеника на административном прелазу „Депце“, представио као „злостављање припадника албанске националне заједнице“,  јер су га, како наводи „полицијски службеници задржали сат времена на граници са Косовом“ и осуђује овај флагрантан испад српске полиције.

Без икаквог повода, извртањем чињеница, преувеличавањем догађаја, без икаквих доказа овај политичар је изрекао низ неистина. Синдикат српске полиције као организација запоселних у МУП-у која се бори и штити права свих њених припадника, а у којима подсећамо, нарочито у Полицијској управи Врање, поред полицијских службеника српске националности, ради велик број полицијских службеника албанске националности, који су уједно чланови ССП-а, мора да демантује овај сраман и неозбиљан иступ Рагмија Мустафе. Председник Синдиката српске полиције Лазар Ранитовић поводом тога изјављује:

„Господине Мустафа, не знамо о каквој граници причате? Гранични прелаз са Косовом не постоји! Бриселским споразумом утврђено је формирање интегрисаних административних прелаза или заједничке тачке преласка, којим је дефинисан низ активности од стране полицијских службеника, који сходно Законом о полицији примењују полицијска овлашћења.  Једно од њих је евидентирање, контрола, заустављање и преглед лица и саобраћајних средстава приликом проласка путника и возила. Ви сте, као сви путници, били подвргнути редовној контроли, која је трајала 20 минута и без икаквих проблема наставили свој пут“.

На административним и граничним прелазима, полицијски службеници поступају максимално професионално. У многим случајевима, наслеђеним односом из ранијих периода, али и наређењима руководиоца, прећутно се, управо појединим политичарима, дају приоритети приликом проласка, како не би чекали у реду као остали грађани. Да ли је то грешка или не, нека одлуче надлежни и дају полицијским службеницима одређене инструкције, али и подршку.

Чињеница је да се у последње време МУП Р. Србије користи као средство у политичким обрачунама и апелујемо да то под хитно мора престати. У МУП-у Републике Србије раде припадници националних мањина која имају потпуно иста права као и припадници српске националности. Наравно, у овом догађају, циљ је свима познат. То је прикупљање јефтиних политичких поена, дизањем тензија на рачун професионалног и законитог поступања полиције.  Ипак, циљ није остварен, највише захваљујући исказаној професионалност колега из Полицијске станице Прешево. Уједно апелујемо на колеге и колегенице да приликом примене полицијских овлашћења поступају сходно Законом о полицији, без преседана!

https://www.infovranjske.rs/info/incident-ili-izmišljotina-ragmi-mustafa-zadržan-na-granici-sa-kosovom#.W5Oi4fcXeyg.facebook

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић