Skip to main content


Sindikat reagovao na izjavu premijera Cvetkovića o budžetu MUP


Ovih dana mediji prenose izjavu premijera Mirka Cvetkovića, koja glasi:
U budžetu za 2011. godinu policija je dobila 36,3 milijardi dinara, odnosno prosečna neto plata iznosila je 48.000 dinara. Ovim predlogom budžeta policiji je pripalo 45,8 milijardi dinara, a prosečna plata trebalo bi da iznosi oko 56.000 dinara.
 Budući da je Zakonom o policiji napravljena razlika između službenika u policiji na šalterima i policajaca, Cvetković je objasnio da će to povećanje za prve biti manje, a za druge veće.
Sindikat srpske policije smatra da se neke stvari moraju razjasniti i to:

  1. Prosečna plata u od 48.000 dinara odnosi se na sve zaposlene u MUP, tome su obuhvaćeni radnici koji maju preko 100.000 dinara i oni koji imaju ispod 20.000 dinara. Ističemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova ne želi da javno iznese kolika je prosečna plata radnika sa srednjom stručnom spremom. Takve podatke smo tražili ali ih nismo dobili. Istine radi, treba istaći da policajci na ulici imaju daleko niže plate od komunalnih policajaca. Po našim saznanjima i računici, prosečna plata policajca je oko 30.000 dinara.
  1. Novim Izmenama i dopunama Zakona o policiji, ni u jednom članu zakona nije napravljena jasna razlika između policijskih službenika i ostalih radnika u Ministarstvu. U informatoru MUP (oktobar 2011.), jasno stoji objašnjenje: „Policijski službenici u Ministarstvu jesu:
  • uniformisani i ne uniformisani zaposleni koji primenjuju policijska ovlašćenja;
  • zaposleni na posebnim ili određenim dužnostima čiji su poslovi u neposrednoj vezi sa policijskim poslovima i obuhvataju poslove protivpožarne zaštite, izdavanja oružja, posebne registracije i izdavanje dozvola, izdavanja i evidencije poverljivih identifikacionih dokumenata, krivičnih evidencija i drugih posebnih evidencija, kao i druge poslove koji imaju bezbedonosni i poverljivi karakter i koje ministar unutrašnjih poslova može ovlastiti da obavljaju određene policijske poslove.

Planirano je da budžet MUP za 2012. godine bude povećan za 7 milijardi dinara, u odnosu na 2011. više. Međutim, treba istaći da je dugovanje MUP do novembra 2011. bio viši od 3,5 milijarde dinara. To praktično znači da po isplati dugova poveriocima, Ministarstvu će ostati samo 3,5 milijarde dinara planiranog povećanja, a ne sedam milijardi kako se spekuliše u medijima i javnosti.
Broj: 69i /011
Beograd, 28.12.2011.god.
Natprosečno povećanje plata u MUP-u u 2012.- premijer Mirko Cvetković


SLIČNI TEKSTOVI