Skip to main content

УЦЕНАМА ДО ЧЛАНСТВА


Сведоци смо у последње време сукоба између два репрезентативна синдиката у Министарству унутрашњих послова који се огледа у свакодневним препуцавањима и ратовима саопштењима где једни друге оптужују и окривљују уместо да се посвете борби за права запослених. У развијеним демократским друштвима нормално је да се синдикати уједињују и заједнички наступају према послодавцу у циљу обезбеђивања што већих права.

Код нас је ситуација сасвим супротна, синдикати улазе у отворене сукобе који прелазе границе укусног али и разумног! Наиме, један репрезентативни синдикат у полицији се дрзнуо да тргује људским судбинама. Дрзнуо се у четири ока ни мање ни више него да увећава своје чланство претњама и уценама. Да ли смо то у Орвеловој „1984“ ? Питамо се и чудимо како је могуће да у 21. веку пролази нешто што асоцира на нека опасна времена?

У Полицијског управи Панчево отворено се прети и уцењују се запослени који су чланови Синдиката српске полиције, Регионалног центра Панчево да се ишчлане уколико желе да задрже радно место које имају или уколико су кроз нову систематизацију планирани за неко радно место да ће то бити могуће само уколико се ишчлане и буду само чланови НСП-а! Једни су позивани у канацеларије одређених активиста, други одређених руководилаца где им је на суптилан начин објашњавано како ће морати уколико мисле да напредују или да задрже одређена радна места да буду чланови само НСП-а! Ваде се досијеи запослених и прети новом анализом ризика…

Синдикат српске полиције им поручује да све што је засновано на страху, претњи, уцени и лажи је кратког даха и да то што чине само себи стежу омчу око врата, а време је најбољи судија и оно ће то показати. Нас забрињава однос послодавца према оваквом наступу синдиката и захтевамо да се изјасне да ли им је то познато и да ли такав начин придобијања чланства одобравају и шта ће предузети, а ми смо спремни сва сазнања и податке до којих смо дошли да им проследимо.

Ускоро ће и та фамозна систематизација када ће репрезентативни синдикат морати да објасни запосленима својим члановима овим који су се сами учланили на основу обећања и ови којима је прећено зашто нису добили или задржали оно што им је обећано и због чега су уцењивани, а тада ће кренути и аутодеструкција у виду ишчлањења која ће попут бумеранга им се вратити и обити о главу.

Служба за информисање ССП