Skip to main content


UCENAMA DO ČLANSTVA


Svedoci smo u poslednje vreme sukoba između dva reprezentativna sindikata u Ministarstvu unutrašnjih poslova koji se ogleda u svakodnevnim prepucavanjima i ratovima saopštenjima gde jedni druge optužuju i okrivljuju umesto da se posvete borbi za prava zaposlenih. U razvijenim demokratskim društvima normalno je da se sindikati ujedinjuju i zajednički nastupaju prema poslodavcu u cilju obezbeđivanja što većih prava.

Kod nas je situacija sasvim suprotna, sindikati ulaze u otvorene sukobe koji prelaze granice ukusnog ali i razumnog! Naime, jedan reprezentativni sindikat u policiji se drznuo da trguje ljudskim sudbinama. Drznuo se u četiri oka ni manje ni više nego da uvećava svoje članstvo pretnjama i ucenama. Da li smo to u Orvelovoj „1984“ ? Pitamo se i čudimo kako je moguće da u 21. veku prolazi nešto što asocira na neka opasna vremena?

U Policijskog upravi Pančevo otvoreno se preti i ucenjuju se zaposleni koji su članovi Sindikata srpske policije, Regionalnog centra Pančevo da se iščlane ukoliko žele da zadrže radno mesto koje imaju ili ukoliko su kroz novu sistematizaciju planirani za neko radno mesto da će to biti moguće samo ukoliko se iščlane i budu samo članovi NSP-a! Jedni su pozivani u kanacelarije određenih aktivista, drugi određenih rukovodilaca gde im je na suptilan način objašnjavano kako će morati ukoliko misle da napreduju ili da zadrže određena radna mesta da budu članovi samo NSP-a! Vade se dosijei zaposlenih i preti novom analizom rizika…

Sindikat srpske policije im poručuje da sve što je zasnovano na strahu, pretnji, uceni i laži je kratkog daha i da to što čine samo sebi stežu omču oko vrata, a vreme je najbolji sudija i ono će to pokazati. Nas zabrinjava odnos poslodavca prema ovakvom nastupu sindikata i zahtevamo da se izjasne da li im je to poznato i da li takav način pridobijanja članstva odobravaju i šta će preduzeti, a mi smo spremni sva saznanja i podatke do kojih smo došli da im prosledimo.

Uskoro će i ta famozna sistematizacija kada će reprezentativni sindikat morati da objasni zaposlenima svojim članovima ovim koji su se sami učlanili na osnovu obećanja i ovi kojima je prećeno zašto nisu dobili ili zadržali ono što im je obećano i zbog čega su ucenjivani, a tada će krenuti i autodestrukcija u vidu iščlanjenja koja će poput bumeranga im se vratiti i obiti o glavu.

Služba za informisanje SSP