Skip to main content


Esad Džudžević naziva policajce "Miloševićevim batinašima"


Poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak, gospodina Esad Džudževića, izjavio je juče da će učestvovati u radu parlamenta jer je dobio uveravanja da će se u razumnom roku rešiti problemi koji se tiču položaja Bošnjaka, odnosno da je od državnog vrha dobio uveravanja da će biti „prečišćeno“ stanje u Policijskoj upravi u Novom Pazaru.
Bošnjačke liste predhodno je tražila da se izvrši smena svih čelnih ljudi u policijskim upravama i stanicama u sandžačkim opštinama i gradu Novi Pazar, načelnika Dragana Terzića, kao i da se razreše sa dužnosti svih zaposleni u policiji u Raškoj oblasti, zbog navodnog kršenja ljudskih prava.
Pozadina čitavog slučaja je privođenje grupe mladića radi utvrđivanja identiteta, u Novom Pazaru, kada je priveden i sin ministra Sulejmana Ugljanina, koji je takođe zatražio smenu načelnika Terzića, svih starešina i odlazak svih policajaca iz „Miloševićevog“ režima.
S tim u vezi, Sindikat srpske policije smatra da je svaka politička trgovina sa Narodnim poslanicima ili političkim partijama koje za cilj imaju mešanje u stručnost, kadrovsku politiku i pokušaj politizacije policije nedopustiva i veoma opasna!  Smena ili premeštaj ma kog policijskog službenika mora biti potkrepljena činjenicama i rezultatima rada a ne političkom voljom ili željom političkih moćnika da na ulici ne gledaju srpske policajce.
Posebno zabrinjava retorika Narodnog poslanika Esad Džudževića koji u svojoj izjavi medijima policiju naziva „Miloševićevi batinaši“ i navodi da oni još uvek rade u policijskim stanicama u gradovima Raške oblasti.
Ovakva retorika i vređanje policajaca nazivajući ih batinašima, dovoljno govori o tenziji koju podižu pojedini političari iz Raške oblasti. Policajci i starešine zbog ovakvih pretnji i vređanja osećaju se ugroženim, nezaštićenim ili sredstvom političe trgovine vrha države, te iste države koju policajci predstavljaju.
Sindikat Srpske policije najoštrije protestuje i osuđuje mešanje političara u stručan rad policije a posebno zbog vređanja i nazivanja policajaca „Slobinim batinašima“ – ako je već takva lična percepcija i doživljaj gospodina Džudževića o policiji, takve stvari kao odgovorni predstavnik naroda treba da zadrži za sebe lično, a ne da ih iznosi u javnosti.
Smatramo da ako postoji bilo kakva lična odgovornost načelnika, starešine, ili policajaca to se mora utvrditi i potkrepiti dokazima a odgovorna lica kazniti. Dok zagovaranje kolektivnog kažnjavanja, smene i izmeštanje policije iz Raške oblasti je sasvim neracionalna i društveno opasna.
Broj: 43i /011
Beograd, 23.11.2011.godine


SLIČNI TEKSTOVI