Skip to main content


Zakon o policiji manjkav


Broj:  56i /011
Beograd, 05.12.2011.godine

Sindikat srpske policije nije zadovoljan usvojenim prelogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji i smatra da će ishitreno usvajanje ovog zakona stvoriti velike probleme u daljem radu s obzirom da je ovakav zakon neprecizan i manjkav.
Naš sindikat smatra da je neophdno i važno da zakon koji reguliše rad Ministarstva unutrašnjih poslova treba da promeni ime i bavi se svim radnicima a ne samo policijskim službenicima. Paradoksalno je da nam se osnovni i sistemski zakon zove „Zakon o policiji“ a da propisuje rad i funkcionisanje čitavog Ministarstva. S toga, sistemski i osnovni zakon bi se trebao zvati „Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova“, a da se u okviru njega sadrži deo koji bi se odnoso i na policiju. Neophodno je da se jasno odvoje nadležnosti i načini  rada i postupanja  policijskih službenika kao i nadležnosti državnih službenika zaposlenih u MUP. Postojećim zakonom to nije predviđeno niti regulisano.

Ističemo da je policija samo jedan deo Ministarstva i da je sasvim neprirodno da se zakon bavi isljučivo policijskim službenicima – policajcima. U Ministarstvu unutrašnjih poslova radi veliki broj ljudi koji nisu policiajci a u osnovnom zakonu o njima nema ni reči.
Nekadašnji naziv Zakona o policiji imao je smisao jer je policijski posao bio primaran u odnosu na sve druge poslove, u današnje vreme kada u MUP postoje četiri sektora i Direkcija policije, dolazimo do preplitanja nekoliko zakona i nedorečenosti i pravnog vakuma osnovnog i sistemskog zakona, koji bi morao jasno pravno regulisati rad Ministarstva unutrašnjih poslova.
Manjkavo je da se radno pravni status lica koji nisu policijski službenici reguliše Aktom o sistematizaciji radnih mesta, koji se kroji kako kome odgovara i kako ko stigne, a pritom nosi oznaku tajnosti, tako da javnost nije i ne može biti upoznata sa sadržinom i detaljima. To stvara mesta za razne zloupotrebe i korupciju.
U ovom predlogu Zakona o policiji, ti problemi nisu rešeni kao ni mnoge druge stvari, a što će se pokazati u narednom periodu.
Sindikat srpske policije od poslodavca nije bio obavešten niti je uticao u radu i donošenju ovog manjkavog zakona.


SLIČNI TEKSTOVI