Skip to main content


Zašto su sitne u stvari krupne krađe!


Sindikat srpske policije (SSP) podržava i pozdravlja inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da se izmeni Krivični zakonik RS i da se za delo Sitna krađa, utaja i prevara (Član 210), smanji cenzus od 15.000 dinara.
Naš sindikat, više puta do sada se javno oglašavao i ukazivao javnosti na probleme sa kojima se policija i građani susreću zbog zakonski propisanog iznosa prouzrokovane štete od 15.000 dinara. Zakonodavac je ovim članom propisao da je šteta prouzrokovana do pomenutog iznosa u stvari mala imovinska korist, odnosno da prouzrokuje malu materijalnu štetu.

Građani kojima je naneta šteta do 15.000 dinara, očekuju od policije da po službenoj dužnosti gone osumnjičene za krađu, utaju ili prevaru, jer smatraju da im je to posao i da za to dobijaju platu. Na žalost, zbog zakonskog ograničenja policija za ova dela ne goni osumnjičene po službenoj dužnosti već oštećene savetuje da to učine u privatnoj parnici.
Građani po primljenom savetu,  najčešće negoduju prema policajcima, vidno su razočarani i gube poverenje u policiju kao službu i državu jer zakon ide na ruku kriminalcima i lopovima.
Članovi Sindikata srpske policije apsolutno se slažu sa oštećenim građanima s obzirom da je iznos od 15.000 dinara polovina nečije plate, mnogima bezmalo i cela.
Smatramo da u vreme ekonomske krize niko ne sme reći oštećenim građanima da 15.000 mali iznos, upućivati ga da pokreće privatnu parnicu, plaća sudske takse i skupe advokate samo zato što je država tako propisala zakonom. Država mora brinuti o svojim građanima i prilagođavati zakone u interesu građana a ne u interesu punjenja budžeta putem naplata sudskih taksi, ili u interesu kriminalaca!
Glišo Vidović, predsednik SSP ističe: „Stiče se utisak da se kriminalci motivišu „da kraduckaju do 15.000 dinara“, što im država svojim zakonima toleriše. Zapitajmo se samo koliko smo kao društvo ogrezli u kriminalu i „kraduckanju“ s obzirom da nemamo pravu sliku o kriminalu, jer kako država kaže svako ko krade, vrši prevare ili utaje do 15.000 dinara – taj nije kriminalac!“ – ističe Vidović.
Još jednom, Sindikat srpske policije daje punu podršku nastojanju SVM da se izmeni postojeći zakon i da se cenzus od 15.000 dinara bar prepolovi.
S pravom, građani od policije i države očekuje efikasnost u zaštiti svoje imovine, a koliku i kakvu će pravnu sigurnost ova vlast pružiti građanima ostaje na vladajućoj koaliciji i poslanicima u Skupštini!
Broj: 14i/012
Beograd, 03.02.2012.god.


SLIČNI TEKSTOVI