Skip to main content


Naoružan bombom i pištoljem držao policajce kao taoce


Sindikat srpske policije (SSP) najoštrije osuđuje postupak građanina koji je u Policijskoj stanici Čukarica naoružan upao u službene prostorije, gde je kao taoce držao jedan broj zaposlenih.
Smatramo da postupak ovog čoveka, kome je svest i rasuđivanje očito  poremećeno, s obzirom da se odlučio da preti da će lišiti života nevine ljude, treba da bude opomena svima nama koji radimo u javnoj bezbednosti, da u budućem postupanju sa strankama budemo mnogo profesionalniji, pažljiviji i obazriviji.

Očito je da su dani bezbrižnosti, kada se podrazumevalo da niko neće napasti policajce, zbog onoga što jesu i šta predstavljaju, davna prošlost za ovu službu, društvo i državu Srbiju. Sve ono što smo nekada gledali na filmovima, kada su policajci bili napadani, uzimali za taoce ili ubijani, kod nas se na žalost pretvOrilo u svakodnevnu realnost.
Upravo da bi se sprečili ovakvi i slični incidenti, Ministarstvo bi moralo da sprovede ozbiljnije akcije na prikupljanju zaostalog oružja iz prošlih ratova, da pojača kontrolu na ulici, u gradskom prevozu, na ulazima u objekte, kao i da nabavi oremu za otkrivanje naoružanja, a zaposlene bolje obuči za ovakve i slične situacije. Očigledno je da manjak opreme i obuke, nosi svoje rizike a u najgorem slučaju to može dovesti do žrtava.
Podsetimo se da je tokom 2011. godine na dužnosti ubijeno četiri, a ranjeno tri policijska službenika, da se drastično povećao broj napada na policajce (što je najviše za proteklih deset godina) a očito rešenja i dalje nema. Iz priloženog se vidi da država i dalje nema adekvatan mehanizam da zaštiti svoje policajce i građane. Jer ako se policajci osećaju ugroženo i nezaštićeno, šta će tek reći oni građani koje policija treba da štiti i osigura njihov mir i spokojstvo?
Smatramo da je krajnje vreme da država i društvo učini mnogo više napora kako bi postali bezbednije društvo u kome vlada vladavina prava, profesionalizam i usklađeni društveni odnosi.
Broj: 9i/012
Beograd, 30.01.2012.god.


SLIČNI TEKSTOVI